Notam varsta tatalui cu a si varsta fiului cu b.
In acest moment avem relatia a=3b
Peste 12 ani vom avea relatia a+12=2(b+12)
a) Inlocuim prima relatie in cea de-a doua si obtinem: 3b+12=2(b+12)=> 3b+12=2b+24=>3b-2b=24-12=> b=12
Deci fiul are 12 ani
b) Daca fiul are 12 ani, inseamna ca in acest moment tatal are a=3b=> a=36 ani
Notam numaul de ani in urma cand tatal era de 4 ori mai in varsta decat fiul si obtinem relatia: 36-x=4(12-x)=> 36 -x=48-4x=>4x-x=48-36=>3x=12=>x=4
Concluzie: in urma cu 4 ani tatal era de 4 ori mai in varsta decat fiul.