👤

va rog frumos .Am nevoie de o intamplare in care se vorbeste despre egoism va rog ajutatima

Răspuns :

intr-o zi Maria cu prietena ei Alina erau la o plimbare in padure.
Seodata niste urlaturi înfioratoare se auzeau..
Atunci fetele vazura o haita de lupi.
Maria observa ca tatal ei era cu masina langa acea padure.
Alerga fara ai spune Alinei de haita si pleca cu tatal sau.Alina ramase singura.
Din fericire Maria a fost ajutata chiar de acea haita de luli.
Maria a dat dovada de un adevarat egoism.
EGOISMUL „PENTRU MINE”

Primul tip de egoism este acela în care îți spun ție „Nu!” pentru a-mi onora sufletul meu. Poate am nevoie de puțin timp sau spațiu, poate nu am chef să te ajut sau pur și simplu nu pot. Acesta este un mod mai sănătos, deoarece este direct recunoscut și înainte de a te ajuta pe tine, e necesar să mă încarc eu (cu orice aș avea nevoie). De exemplu, dacă îmi ceri să vin la tine la 2 noaptea că ești supărat, dar nici eu nu sunt într-o stare prea bună și simt că am nevoie de timp cu mine, spunându-ți ție Nu, este mult mai util decât să vin să ne lamentăm amândoi.

Orice ai cere de la oameni, între întrebare și răspuns există un spațiu unde ei pot decide dacă să facă acel lucru sau nu. Dacă te superi este fix problema ta. Tipul unu de egoism, este unul în stare brută, neșlefuit.

2. EGOISMUL „PENTRU ALȚII”

Tipul doi este deja mai rafinat. Este tot un egoism, atâta că poartă o mască șlefuită. Cei care intră la categoria asta ajută oamenii, sunt cei care se numesc altruiști, filantropi, cei care își dedica viața unor scopuri înalte, mor pentru patrie, etc. De ce este acesta un egoism? Păi să ne gândim așa. Gândește-te la o faptă bună pe care ai făcut-o. Poate ai ajutat pe cineva, poate muncești la un anume scop ce-i implică și pe ceilalți, poate ai dat 2 lei unui cerșetor, etc. Buuuun! Te-ai simțit bine făcând acel gest? Atunci deschide ochișorii și observă că pentru tine ai făcut-o, nu pentru ceilalți. Pentru starea ta de bine, de pace, pentru a-ți întări credința în rolul tău de „Om bun”. Imediat după ce ai ajutat un om, starea ta de bine a crescut pentru că te-ai simțit UTIL. E normal și e foarte bine că e așa.

Și hai să o luăm și altfel. Fii sincer cu tine și imaginează-ți că ajuți pe cineva, iar acel om nu apreciază gestul tău. Pur și simplu îl lasă rece, deci nu primești nici admirație, nici complimente, nici măcar un „Mersi frumos!” Cum te simți acum? SAU…Faci un gest pentru cineva, iar persoana aia peste o perioadă scurtă se poartă urât cu tine. Cum te simți?

În majoritatea cazurilor, la scenariile de mai sus apar reproșurile. „Eu te-am ajutat, iar tu nerecunoscătorule … !”