Răspuns :
Propoziția predicativă constituie în frază o realizare propozițională a numelui predicativ.
Propoziția predicativă răspunde la întrebările: ce?, cum?, ce fel de?.
Verbele care cer predicative:
a devenia se naștea fia se alegea ajungea se constituia ieșia se numia rămânea se chemaa păreaa se facea respectaa însemnaExemple[modificare | modificare sursă]Problema era cine învață.Întrebarea este pe cine să chem.Chestiunea a fost cui să-i scriu.Tema discuției era al cui copil e cel mai bun.Ea a ajuns să fie premiantă ( răspunde la întrebarea ce?)Propoziția subiectivă este o propoziție subordonată care constituie în frază o realizare propozițională a subiectului.
Exemple:
CINE se scoală de dimineață departe ajunge.CE naște din pisică șoareci mănâncă.Propoziția atributivă constituie în frază o realizare propozițională a atributului.
Propoziția subordonată care determină un nume din propoziție regentă și răspunde la întrebările atributului care?, ce fel de?, al cui?, cât?, se numește propoziție subordonată atributivă. Spre deosebire de propoziția subordonată subiectivă, care ține locul subiectului-lipsă din regent, propoziția subordonată atributivă determină un nume din propoziția regent, fără a-l substitui.
Propoziția subordonată atributivă se introduce în frază prin intermediul
diferitor elemente de relație:
am luat de pe net
sper ca ti-e de ajutor
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!