👤

Specifica și clasifica proprietățile din următoarele afirmații.
a). Oțetul are gust acru. Acesta se obține la fermentarea vinului.
b). Prin acrirea laptelui se obține laptele bătut.
c). Alcoolul fierbe la 78 grade celsius și este solubil în apa.
d). Faianță este un metal solid, de culoare alba, care prin lovire se sparge.
e). Fierul este atras de magnet și în aer umede ruginește.
f). Cpurul are densitatea mai mare decât a apei și este un bun conducător de căldură și electricitate. Nu se utilizează la confecționarea vaselor de bucătărie pentru ca prezintă fenomenul de coctire.
g). Diamantul este foarte dur.
h). Grafitul lasă urma pe hârtie, precizand fenomenul de clivaj.
i). Lemnul arde degajand lumina și căldură.
j). Grăsimile răscolesc.
Va rog frumos sa ma ajutați, este pentru mâine!


Răspuns :

a) Otetul este o solutie de acid acetic cu concentratia 8-11%. Acizii au gust acru.
b) Zaharurile din lapte fermenteaza formand acizi care coaguleaza proteinele, formand masa densa din laptele batut.
c) punctul de fierbere al alcoolului si solubilitatea in apa sunt datorate legaturilor intermoleculare(legaturi de hidrogen) care se stabilesc intre moleculele: alcool-alcool (punct de fierbere) si alcool-apa (solubilitate)
d) Faianta este un material ceramic obtinut din argile sau caolin acoperita cu un strat de glazura pe baza de SiO2. Este un material casant.
e) Molecula de Fe este diamagnetica, deci este atrasa intr-un camp magnetic extern. Fe poate fi oxidat de apa la Fe2O3 si Fe(OH)3. Procesul de obtinere a Fe2O3 este o ardere lenta a Fe in O2.
f) Cu este metal tranzitional cu densitatea 8.96 g/ cm^3. Este utilizat in instalatii electrice (fire) deoarece are rezistivitate electrica scazuta si utilizat sub forma de tevi datorita conductibilitate termica crescuta. Este utilizat in vase sub forma de aliaje cu Zn, Sn.
g) Duritatea diamantului este data de microstructura acestuia, atomii de C sunt structurati in tetraedre regulate, dand rezistenta ridicata.
h) Grafitul este alcatuit din atomi de carbon structurati in plane paralele (hexagoane lipite) iar legaturile dintre plane sunt slabe, care la aplicarea unei forte exterioare, legaturile se rup si survine clivajul.
i) Lemnul este format din polimeri de celuloza. In momentul in care lemnul este ars, carbonul din lemn ajunge laincandescenta (este luminos) iar prin oxidarea carbonului se elibereaza energie (Caldura).
j) Rancezirea grasimilor este data de descompunerea acizilor grasi. Compusul care da gust si miros neplacut al grasimilor rancezite este acroleina (Ch2=CH-CHO)