👤

importanta domnieI lui Stefan cel Mare .Va rog cit mai repede pls
pls


Răspuns :

Stefan cel Mare  ( c. 1434 — 1504 ) .



+Cel mai important domn al Moldovei (1457 — 1504), una din figurile cele mai puternice în conștiința istorică românească . Domnia sa îndelungată (47 de ani) a reprezenat o epoca de afirmare cultural–religioasa și politico—militara a Moldovei , intr–o perioada de creștere a puterii otomane . Este nepotul domnitorului Alexandru cel Bun și fiul domnitorului Bogdan II (1449 — 1451) .

+Urcă pe tron cu sprijinul domnului Țării Românești , Vlad Țepeș , după ce–l învinge pe uzurpatorul tatălui său , Petru Aron la Doljești (12 apr. 1457) ; este proclamat domn pe câmpul de la Direptate (tinutul Roman) și este uns de mitropolitul Teoctist . În schimbul alungării lui Petru Aron din Polonia , Ștefan acorda privilegii comerciale negustorilor din Liov (acum Lvov , oraș din sudul Poloniei) și îl sprijină militar pe regele Cazimir IV împotriva Cavalerilor Teutoni (1460) . Alianța cu Cazimir este consacrată printr—un jurământ de vasalitate (1462) , Ștefan sperând că astfel va beneficia de sprijin pentru recuperarea cetății Chilia , care aparținea Ungariei din vremea lui Petru Aron . După o încercare nereușită in 1462, Ștefan reușește să recupereze Chilia in 1465, ceea ce atrage reacția regelui maghiar Matia Corvin ( — fiul domnitorului Transilvaniei , Iancu de Hunedoara ) care organizează ,in 1467, o expediție de pedepsire a domnului moldovean și de înlocuire a sa cu Petru Aron . Ștefan repurteaza insa o mare victorie la Baia , Matia Corvin fiind nevoit să renunțe la Chilia . Cetatea dunăreană , important punct comercial și strategic , se dovedește a fi și cauza conflictului cu Radu cel Frumos (domn al Țării Românești) . În 1469, Radu ataca partea de sud a Moldovei , Ștefan raspunzand, un an mai târziu, prin incendierea Brăilei și Târgului de Floci și prin campania—fulger din 1473, când îl înlocuiește pe Radu cu Laiotă Basarab . Faptul atrage intervenția turcilor ,deoarece Radu era supusul lor.

+A avut multe lupte împotriva turcilor, fiind victorios la Vaslui (1475) ; învins la bătălia de la Războieni un an mai târziu. Tot în secolul XV reușește sa–i învingă și pe polonezi în bătălia de la Codrii Cosminului [ noul rege polon, Ioan Albert (1492 — 1501) a dorit sa— l pedepseasca pe Ștefan].

+Moare la 2 iulie 1504 , numindu—l ca succesor pe Bogdan al III — lea.

+În timpul domniei lui Ștefan s–au construit importante lăcașuri laice (curți domnești la Suceava , Iași , Hârlău , Piatra Neamț , Vaslui , Huși , Bacau; cetățile Chilia, Soroca, Orhei) și bisericești (tradiția consemnată în sec. XVII amintește 44 de ctitorii; in mod cert sunt cel puțin 32). Cele mai importante ctitorii au fost mănăstirile Putna( Suceava , unde a fost înmormântat Ștefan cel Mare), Voroneț, Bistrita, Dobrovăț, iar în Transilvania, Ciceu. Ștefan a rămas în istorie prin activitatea de constructor, prin energia de care a dat dovadă în conducerea țării și prin faptul că a reușit, in fruntea unei țări mici, să învingă in lupta ostile marilor puteri vecine .



 Sursa : READER ’S DIGEST , ENCICLOPEDIE ILUSTRATA DE ISTORIE UNIVERSALA 
Vezi imaginea АНОНИМ
Stefan cel Mare si Sfant (dupa cum a fost numit recent) a fost unii dintre voievozii romani cu cea mai mare durata de d omnie (47 ani)
Epoca lui este de maxima importanta pentru poporul roman si al statelor vecine. Toti vecinii l au admirat si invidiat, au uneltit sa l inlature, au trimis armate sa l infranga. El coincide catre finalul domniei lui cu cel mai faimos sultan Soliman Magnificul cel care nu o data va suferi dure infrangeri de catre armatele moldovenesti. 
Cu siguranta altfel ar fi aratat Europa fara stradania si sacrificiul lui Stefan.
Dupa zeci de ani de lupte cu turcii el este nevoit sa incheie pace si va incepe sa plateasca tribut la Istanbul.