Răspuns :
As dori sa insist, in primul rand, asupra naturii oarecum experimentale a acestui eseu. Subiectul acestuia e unul care abia acum incepe sa fie studiat si nu sunt in masura sa ofer nici un fel de teze finale: de fapt eu insumi fac parte dintre cei care cauta lumina - o cautare care, probabil, ne va duce intr-o zi catre concluzii concrete si consistente. Sunt satul, scarbit de acele discursuri si articole care isi propun sa rezolve toate problemele dintr-o data, dand raspunsuri ordonate, preconcepute; le consideram, chiar si in legatura cu miscarea liturgica, chiar si cand un subiect ca acesta intra in discutie - "Lumea ca Taina" - ca subiect care ne obliga sa actionam cu prudenta. Gandurile mele proprii n-au dobandit nici certitudine, nici finalitate. Simt doar ca acest gen de subiect are o importanta enorma pentru teologia crestina.
Desi am folosit cuvantul "teologie", acesta nu va fi un eseu teologic - cel putin atata timp cat prin teologie exprimam "definitii". Mi se pare o mare tragedie faptul ca, in trecut, realitatea sacramentala a fost atat de des obiectul unor definitii clare, dupa modelul juridic - definitii fine si lucide, care intuneca si diminueaza lucrurile definite. Propria mea conceptie in privinta aceasta e legata de propria mea traditie - experienta liturgica, traditia via a Bisericii Ortodoxe Rasaritene - si, abia in al doilea rand, se leaga de teologia formala, derivata din acea traditie. Eu ridic probleme, nu dau raspunsuri.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!