👤

va rog eseu la tema filosofia este...

Răspuns :

Cogito, ergo sum !

Definiția greacă a filozofiei este cunoscută: vine din cuvâtul  Philo (dragoste) și sophia (înțelepciune), adică iubirea de înțelepciune. Pentru înțelepții din antichitate, filosofia este o știință, aceea a cunoașterii raționale, ea a devenit în epoca modernă sinonim cu interogarea cu privire la natura omului și înțelesul său. O definiție care se apropie de acest concept est dată de filozoful francez Descartes:

"Cuvăntul filozofie înseamnă studiul înțelepciunii și al înțelepciunii înseamnă o cunoaștere perfectă a tuturor lucrurilor pe care omul poate cunoaște, atât pentru desfășurarea vieții sale cât și pentru păstrarea sănătății sale și inventarea tuturor artelor "(Discurs asupra metodei)

Filozofia este deci din punctul meu de vedere, cercetarea, cunoașterea prin observare și raționament, înțelegere a realității considerate în cel mai înalt grad de generalitate încercarea de a înțelege lumea noastră și noi înșine; și există o relație strânsă între filosofie și rațiune. Se face apel la rațiune, claritate, seninătate și onestitate.

Spre deosebire de științele speciale, filosofia nu este legată de o parte limitată a realității cum ar fi biologia care studiază viața, chimia care studiază  compoziția materiei .Ea se referă la tot la existența umană căreia încearcă să-i atribue o anumită valoare .

Dacă  în  general, științele particulare pornesc de la datele presupozițiilor (există o propunere inițială), sub care nu pot interveni, filozofia tinde la absența totală a presupoziției. Metoda și scopul ei nu este fixată în prealabil. Este un proces prin care omul încearcă elucidării despre el  însuși și despre lumea care-l înconjoară. De  aceea fiecare epocă are ceva de specific.

Unii filozofi consideră că discursul filosofic trebuie să pară sinuos și confuz, atât de mult, astfel încât un discurs concis și clar lucid, nu este adesea considerat a fi legat de filozofie!

Interesul filozofiei este că poate oferi acces la o conștientizare a realității și a lucrurilor în general. Iar interesul acestei conștiințe este de a controla realitatea noastră umană Așadar,  susțin că practica filozofiei în sistemul nostru de educație este o necesitate. Putem menționa, de asemenea că filozofia și rațiunea sunt acum antidotul împotriva irațional și întoarcerea la magie sau alte ființe imginare cum ar fi zeii.

Filosofia este un mod de învățare de a gândi și ea , ar trebui să fie plasată pe primul loc. Ar putea fi antidotul lumii noastre supradezvoltate cu tehnologii care aduc un efect invers decât ar fi fost de așteptat, o regresie la un stadiu primar caracterizat printr-o anumită credință în "magic" (tehnică ).

Eistein avea dreptate când zicea  citez : « Progresul tehnologic este ca un topor, care est pus în mâinile unui psihopat ».

Pentru a ilustra acest celebru citat este suficient să ne uităm la tinerii de azi lipți de smartfoanele lor ca niște drogați. Cum totul este dat mură-n gură, nu mai reflectează nu mai calculează, iau totul gata făcut fără nicio participare din partea lor.

Deci în final, ce este filozofia ? Este o întrebare pertinentă care merită reflecție….