👤

Salut. Se apropie bacul si habar n-am sa fac un text la romana prin care sa evidentiez relatia dintre ideea poetica si mijloacele artistice folosite.Un exemplu general pe care il pot aplica la orice, mi ar fi de mare ajutor. Multumesc.

Răspuns :

dacă prin text te referi la poezie, cred că te pot ajuta; ideea e că trebuie să identifici mijoloacele artistice folosite – figurile de stil (metaforele, epitetele, comparaţiile etc.), poate și tema sau motivele literare evidenţiate, mai apoi să le explici puţin după care sau între timp poţi prezenta ideea poetică (care poate fi o opinie a eului liric, o idee despre lume, un adevăr general valabil etc.) și o dezvolţi pe baza figurilor de stil/temei/motivului literar.

spre exemplu, Glossa de M. Eminescu (dacă ai timp să tragi un ochi peste ea), dacă nu, mai jos ai atașată strofa a IV-a din poezie:

"Privitor ca la teatru 
Tu în lume sa te-nchipui: 
Joace unul si pe patru, 
Totusi tu ghici-vei chipu-i, 
Si de plânge, de se cearta, 
Tu în colt petreci în tine 
Si-ntelegi din a lor arta 
Ce e rau si ce e bine."

{În strofa a patra este prezent motivul lumii ca teatru (este subliniată ideea de prefăcătorie – lumea este o iluzie, un joc al aparenţelor, o amăgire). În timp ce actorii sunt activi, noi, spectatorii să fim pasivi -> indemn al eului liric: să nu te laşi afectat, copleșit de sentimente, contemplează și încearcă să înţelegi lumea dintr-o zonă care să-ţi asigur obiectivitatea, pasivitatea.}

Lumea e prezentată ca un teatru pentru a accentua contrastul dintre iluzie și realitate iar eul liric propune cititorului ipostaza de privitor, spectator care înseamnă retragerea din lume, detaşare, neimplicare cu scopul cunoașterii, a înţelegerii lumii dincolo de aparenţele ei.

nu trebuie ca neapărat în fiecare strofă să te legi de figurile de stil, s-ar putea să dai peste imagini artistice sau motive literare pe care să le dezvolţi interpretându-le și folosind citate (am vaga impresie că pe astea trebuie să le înveţi pe de rost... :'()

sper că ai înţeles cât de cât... :)