👤

Definitia si trasaturile operei lirice (trasaturile le vreau detaliate)


Răspuns :

Opera lirică + plan de demonstrație.



1.Opera lirică este opera literară prin care autorul își transmite gândurile și sentimentele în mod direct, prin intermediul eului liric, folosind figuri de stil și imagini artistice.
2. Tema poeziei.
3. Comentarea ideilor din poezie. (În prima strofă se vorbește despre ...., în a doua totul se schimbă/revine/nu se schimbă/ia o întorsătură/continuă...)
4. Figuri de stil și imagini artistice. (epitete, enumerații, imagini vizuale.....)
5. Eul liric și sentimente transmise. (eul liric este vocea autorului concretizat prin verbe și pronume la persoana I și a II : (exemple), prin care se remarcă sentimente de : admirație, bucurie, melancolie, dor, compasiune.....)
6. Concluzia : Întrucât opera îndeplinește toate trăsăturile pe care le-am enumerat, opera ,, .... ,, scrisă de ,, .... ,, este de genul liric.




sper că te-am ajutat :D

OPERA LIRICĂ este creaţia literară, scrisă, de obicei, în versuri, în care scriitorul îşi transmite direct gândurile, ideile, sentimentele.
Mesajul se transmite prin intermediul limbajului artistic, respectiv al figurilor de stil şi al imahinilor artiatice.
Vocea din text a autorului se numeşte EU LIRIC.

PLAN DE DEMONSTRAŢIE:
~Definiția operei lirice
~Afirmaţia de încadrare (Poezia ,,....." de ...... este opera lirica deoarece cuprinde elementele de bază ale acesteia)
~Prezenţa eului liric. Ipostaza acesteia (Vocea din text a autorului se nuneste EU LIRIC. Ipostazele: patriotul, iubitorul de natură, îndrăgostitul, maturul nostalgic după copilărie etc....)
~Mărcile lexico-gramaticale ale eului liric (Eul liric îşi face simţită prezenţa prin măşti lexico-gramaticale, cum ar fi verbe, pron.pers. sau adj.posesive la pers. 1 si pers. 2. Dai exemple din fiecare)
~Modul de expunere specific operei lirice (Confesiunea lirica, descriere, .... ce are poezia/povestea si scrii cam ce se peteece, daca e un dialog imaginar cu X şi Y)
~Prezenţa imaginilor artistice create le baza figurilor de stil folosite (Scrii figuri de stil, epitete, imagini vizuale, motrice, auditive, inversiuni, comparatii)
~Versificaţia (Contribuie la muzicalitatea poeziei si la o intelegere mai clara a ideii poetice. Elementele de versificatia sunt masura, ritmul si rima veraurilor. De exemplu: masura de 7-8 silabe, ritmul trohaic, rima incrucisata)
~Concluzia (Avand in vedere cele demonstarte se poate afirma ca poezia ,,......." de ......... este opera lirica)

Bafta!