👤

ma ajutati sami scrieti info despre poluare


Răspuns :

Poluarea poate pune in pericol sănătatea organismelor vii. Ea poate fi și naturala,de exemplu , fumul vulcanilor și al pădurilor care iau foc sau polenul florilor. Însă industria, agricultura, traficul și traiul nostru de zi cu zi produc o poluare mult mai mare prin substanțe nocive, reziduuri și gălăgie .


Uscatul este poluat cu deșeuri . Suprafețe întinse de teren sunt acoperite de mormane de reziduuri menajere pe care oamenii le produc zilnic . Unii oameni arunca gunoaie chiar și pe strada sau în râuri .


Reziduurile industriale, cum ar fi zgura din exploatarea cărbunilor , sunt de asemenea depozitate in movile uriașe ( halde de steril ) . Unele deșeuri sunt toxice , de aceea sunt îngropate în pământ pentru a scăpa de ele. Însă de aici ele pot ajunge în apele curgătoare. Iar dacă apa devine poluata , ea afectează imediat areale mai largi , căci substanțele toxice sunt duse în aval , când ajung in mare , curenții de apa le împrăștie mai departe.



Chimicalele din industrie , pesticidele și îngrășămintele din agricultură ajung în râuri , unde determina inmultirea bacteriilor . Bacteriile consuma oxigenul din apa și astfel peștii și animalele acvatice se sufoca . În unele locuri , reziduurile din canalizare se varsă netratate în râuri, imbolnavind atât oamenii , cât și animalele.



°° Procesele industriale și motoarele autovehiculelor eliberează în aer substanțe ca plumbul , care pun în pericol sănătatea. Unele orașe , că de pildă, Mexico City ( capitala Mexicului ) , sunt învăluite în aer poluat , numit smog, dăunător respiratiei. Zgomotele puternice constituie un alt tip de poluare a aerului și pot duce la surditate sau la alte boli



°°° Ploile acide sunt o forma majoră de poluare a aerului. Ele sunt cauzate de gaze acide ca oxizii de azot sau dioxidul de sulf, din coșurile fabricilor sau din țevile de eșapament ale autovehiculelor. Aceste gaze fac că umezeala din aer sa fie de o mie de ori mai acidă decât în mod obișnuit




°°°° Stratul de ozon este învelișul atmosferic care ne protejează de razele dăunătoare ale Soarelui . Chimicale numite clorofluorocarburi , utilizate în izolarea materialelor și în fabricarea aerosolilor și a frigiderelor , ataca ozonul daca ajung in aer .