Răspuns :
Deznodamantul baladei lipseste in planul actiunii, intrucat moartea ciobanasului este ipotetica, dar in planul valorilor morale si filozofice triumfa atitudinea de intelegere superioara a sensurilor existentei.
„Miorita” este o balada populara pastorala fiindca nareaza evenimente dramatice din viata pastorilor.
Fiind o creatie populara are caracter anonim, oral, colectiv si sincretic.
Balada are personaje putine. Unele sunt reale: cei trei ciobani si maicuta batrana, altele sunt fabuloase: oita nazdravana.
In „Miorita” apare motivul animalului nazdravan care il ajuta pe erou, ilustrat prin procedee artistice specifice: personificarea si hiperbola.
„Miorita” are cateva particularitati care o diferentiaza de celelalte balade populare. Antiteza intre personaje nu se mai realizeaza fiind inlocuita de zbuciumul sufletesc al eroului.
Absenta deznodamantului in planul actiunii estompeaza lupta dintre bine si rau, specifica altor balade populare.
Epicul este insotit de elemente lirice si dramatice care contribuie la exprimare unor sentimente ale personajelor aflate in situatii-limita.
Avand in vedere acest raport intre epic, liric si dramatic se poate spune ca „Miorita” este un adevarat poem filozofic despre atitudinea omului in fata mortii.
Balada „Miorita” este o creatie epica in versuri care respecta versificatia specific populara: rima imperecheata si monorima, ritm trohaic si masura versurilor de 5-6 silabe.
Miorita este o capodopera a literaturii populare definitorie pentru spiritualitatea romaneasca.
P.S. : Nu stiu cat de bine este ,spre ca te-am ajutat. :)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!