👤

Mediteaza asupra afirmatiei consacratei cercetatoare Rosa del Conte: "Ceea ce este sigur pentru noi este ca Luceafarul ramine numele si figura unei drame provocate de o dubla aspiratie: a ceea ce e pamintesc spre divin si a ceea ce e divin spre pamintesc, aspiratie simtita insa si ispasita cu patos foarte diferit de catre cei doi protagonisti"

Răspuns :

Chipul Divin este reprezentat de Hyperion si cel pamantesc este reprezentat de Catalina. Poemul "Luceafarul", de Mihai Eminescu, este o sinteza a gandirii si a operei poetului care ilustreaza conditia geniului, armonizeaza teme si motive romantice si intareste antiteza, efermitatea vietii omenesti-efermitatea geniului.
Desi este imbatata de amorul pamantean, Catalina are nostalgia iubirii pentru Luceafar, pe care il cheama ("Norocu-mi lumineaza") pentru a-i proteja iubirea. Insa astrul constata cu detasare ca relatia om-geniu este incompatibila: "Ce-ti pasa tie, chip de lut/Daca-oi fi eu sau altul". Astfel poemul se incheie cu discursul geniului care si-a asumat eternitatea si indiferenta, in antiteza cu lumea muritorilor: "Traind in cercul vostru stramt/Norocul va petrece/Si eu in lumea mea ma simt/Nemuritor si rece"
Sper sa te ajute. Am extras asta din eseul predat de profesoara mea de romana.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!


Ez Studiers: Alte intrebari