Răspuns :
Jocul este un mijloc foarte important de dezvoltare fizica si psihica a copilului, devenind pe parcurs o forma de activitate tot mai complexa. La copii si, in special la cei foarte mici, rolul jocului este esential in detrimentul altor activitati , iar orice impunere din exterior in sensul suspendarii jocului genereaza rezistenta si neplacere. Copiii se implica afectiv in joc, astfel ca, reusitele sunt mereu insotite de manifestari de bucurie, in timp ce esecurile pot produce suferinte veritabile.
Prin joc copiii isi satisfac dorinta fireasca de manifestare si independenta. Jocul nu constituie pentru copil o simpla distractie. Jucandu-se, cunoaste si descopera lumea si viata intr-o forma accesibila si atractiva pentru el. Pe masura ce inainteaza in varsta si se dezvolta, continutul jocurilor se extinde cuprinzand si relatiile sociale dintre oameni.
Inca de timpuriu copilul simte nevoia unei comunicari active cu cei din jur, in special cu parintii care sunt, sau ar trebui sa fie persoanele cele mai apropiate de copil. Incepand cu varste foarte mici, copilul imita in jocurile sale viata si activitatile adultilor din jurul sau.
Dezvoltarea intelectuala este puternic influentata de joc, in sensul dobandirii de noi cunostinte si diversificarii actiunilor mintale. Jocul favorizeaza dezvoltarea atitudinilor imaginative, a capacitatilor de creare a unor sisteme de imagini generalizate despre obiecte si fenomene, posibilitatea de a opera mintal cu reprezentari dupa modelul actiunilor concrete cu obiectele in timpul jocului.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!