👤

Examinati portretul personajului principal relevind urmatoarele aspecte aspect fizic , actiuni , ginduri , vorbe ,felul in care personajul vedea lumea..

Răspuns :

Salut !

❁❁❁❁❁

╔════════♡

Nuvela este, de fapt, o stranie călătorie pentru „ aducerea gârlei ”. Spațiul este cel obișnuit scriitorului Fănuș Neagru, un sat de câmpie aflat pe malul Buzăului, iar timpul „ era în 1946 ” pune narațiunea sub semnul realismului.

Personajul principal prezentat complex de către autor este Șușteru, simbol al suferinței colective. Portretul său este fixat prin caracterizarea directă: „ și ieși în drum, mic și slab, cu cămașa atârnându-i peste pământ ”. Verbul din secvența dată anunță participarea personajului principal la evenimentele ce urmează să se petreacă, Șușteru fiind surprins în mișcare. Deoarece „ nu mai văzuse un pic de tutun de patru zile ”, prin gesturile sale lente, care anticipează starea de așteptare, personajul principal își umple luleaua cu frunze de iederă. Somnul, „ avea ochii cârpiți de somn, fiindcă, deși era trecut de amiază, abia se sculase din pat ”, rămâne singura modalitate prin care acesta își îndeplinește dorințele de a mânca o legătură de lăptuci: „ Avea pofta să mănânce o legătură de lăptuci; dormind visase c-a plouat și i-a înverzit în grădina de zarzavat ca în anii buni. ”.

În conturarea personajului, caracterizarea indirectă, derivă din modul în care acționează, gândește sau apreciază situația, se împletește cu analiza trăirilor sale sufletești.

Șușteru coboară la râu fiind atras de mirajul apei. Acesta „ zgârie cu vârful piciorului o curce de nisip ”, cu speranța că „ dedesubt gâlgâie un izvor. ” Secenta influențează comportamentul sătenilor din sat. Șușteru vede un călăreț care îi va transmite vestea „ că vine gârla ”. Deși este o formă a delirului, o nălucă ce dispare la fel de repede cum a venit, „ în fulferele apei morților ”, viziunea include elementul declanșator al acțiunii. Iluzia personajului principal declanșează iluzia colectivului urmând să aibă loc un adevărat ritual în așteptarea apei.  „ Simțea mereu în față răcoarea valurilor ”, fiind încredințat că există un „ dincolo de nisipuri ”, că apa și viața nu pot dispărea.

Acaparat de mirajul său, personajul Șușteru seamănă cu personajul autorului Cervantes, Don Quijote, pornit eroic să restaureze virtuțiile cavalerești. Discrepanța dintre iluzie și realitate se găsește în ambele scrieri, cu o singură deosebire, aceea că în opera scriitorului spaniol tratarea este comic-parodică, pe când a scriitorului român viziunea aduce accente dramatice.

╚════════♡

✿ Ne amintim ! ✿

Personajul literar este persoana care participă la acțiunea unei opere epice sau dramatice.

Care sunt modalitățile de caracterizare sau examinare ale personajului ?

A. DIRECTE:

  • de narator;
  • de alte personaje;
  • autocaracterizare;

B. INDIRECTE:

  • prin gesturi, fapte, atitudini;
  • gândire;
  • limbaj;
  • nume;
  • relații cu alte personaje;
  • mediul în care se află sau provine;