👤

Sub titlul ,,Unirea Principatelor Române" realizeaza o scurta expunere (compunere) pe baza planului

a) momente pregătitoare
b) realizare
c) consecințe

Va roggg frumos dar nu lunga cam de 15-20 randuri va rogg!!



Răspuns :

Problema unirii a două dintre Principatele Române, respectiv Moldova și Muntenia, a apărut în urma Războiului Crimeii (1853-1856), (care urma să se dea pe teritoriul țărilor române, dar care, prin ocupația austriacă, a fost dus în Crimea) ca o necesitate a unei zone de tampon între Rusia în plină expansiune și un Imperiu Otoman din ce în ce mai slab.
În Tratatul de la Paris din 1856, se stipula o unire formală, cu o singură instituție comună, două guverne și două parlamente, sub conducerea nominală a Imperiului Otoman. În ambele țări au fost convocate divanuri ad-hoc (formate în mare parte din boieri, clerici, burghezi și niște țărani pe acolo, ca să fie; e și normal că boierimea și popimea voiau ca țara să rămână împărțită) din care să decidă unirea. Deși anti-unioniștii erau majoritari, unioniștii au reușit să obțină hotărârea unirii (Din câte îmi aduc aminte, a pus și Napoleon III, împăratul Franței, o vorbă bună pentru noi cu ceilalți ca să ne lase de capul nostru, fie pentru că îi eram simpatici, fie pentru că avea și el nevoie de pace, și deci de noi). Folosindu-se de ambiguitatea și deschiderea la interpretări a textului tratatului, unioniștii au înscăunat, în 1859, același om, pe colonelul Alexandru Ioan Cuza(care apropo era un vicios de zile mari, băutor, jucător de cărți pe bani care nu prea erau ai lui și cam ku*war, cu Kogălniceanu pe post de ”intermediar„, ca să nu zic pește), pe tronul ambelor țări; aceasta se datorează faptului că tratatul nu preciza ca cele două tronuri să nu fie ocupate de același om.
Prin eforturi diplomatice, această unire prin forțarea tratatelor a fost în cele din urmă recunoscută.
 Unirea de la 1859 a deschis drumul spre realizarea României moderne. Reformele introduse aveau efect în amândouă țările (dacă vrei să blestemi pe cineva că mergi la școală, începe cu Cuza). Deși sub dominație otomană, România își va căuta încetul cu încetul independența, pe care o va obține în 1877.

(Ce am scris în paranteze și nu sunt date sunt comentariile mele de pe lateral, ca să afli mai multe. O să-ți fie de folos să știi, dar nu le scrie)