Răspuns :
Doar pe a doua stiu sa o rezolv.
Deci ai:
=5x10+10x15+...+10050x10055=
=5(1x2+2x3+...+2010x2011)
Din 1x2+2x3+...+2010x2011=
=(1+2+3+...+2010)+(1^2+2^2+3^2+...2010^2) {1}
Acuma daca cauti pe net formula pentru
1+2+3+...+n = n(n+1)/2
si
1^2+2^2+3^2+...n^2=n(n+1)(2n+1)/6
Din astea doua obtin
n(n+1)/2+n(n+1)(2n+1)/6
*Amplific cu 3 la n(n+1)/2 si dau factor comun n(n+1)/6*
Obtin: n(n+1)(2n+4)/6=n(n+1)(n+2)/3
Iar formula asta fancy ii egala cu suma 1x2+2x3+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
Revin la exercitiu 2) , folosind formula de mai sus obtii:a
5x10+10x15+....10050x10055=5(1x2+2x3+...+2010x2011)=
=2010x2011x2012x5/3 .
Deci ai:
=5x10+10x15+...+10050x10055=
=5(1x2+2x3+...+2010x2011)
Din 1x2+2x3+...+2010x2011=
=(1+2+3+...+2010)+(1^2+2^2+3^2+...2010^2) {1}
Acuma daca cauti pe net formula pentru
1+2+3+...+n = n(n+1)/2
si
1^2+2^2+3^2+...n^2=n(n+1)(2n+1)/6
Din astea doua obtin
n(n+1)/2+n(n+1)(2n+1)/6
*Amplific cu 3 la n(n+1)/2 si dau factor comun n(n+1)/6*
Obtin: n(n+1)(2n+4)/6=n(n+1)(n+2)/3
Iar formula asta fancy ii egala cu suma 1x2+2x3+...+n(n+1)=n(n+1)(n+2)/3
Revin la exercitiu 2) , folosind formula de mai sus obtii:a
5x10+10x15+....10050x10055=5(1x2+2x3+...+2010x2011)=
=2010x2011x2012x5/3 .
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!