Răspuns :
a. xy-1,5y+1,25xy+0,25xy=
=2,5xy-1,5y=0,5y(5x-3) (poate ca al doilea termen il continea si pe x?)
b. 5/9 · 3/10 ·ab+1/2·15/9·ab-6,9ab+0,9ab=
=1/3·1/2 ab+15/18 ab-6ab=
=3/18 ab+15/18 ab-6ab=
=18/18 ab - 6ab=ab-6ab=-5ab
c. (x²-2x+2)(x²-3x+1)+(x²+2x-1)(x²+x+4)= (inmultim fiecare cu fiecare din paranteze avand mare grija la semne)
=x^4-3x³+x²-2x³+6x²-2x+2x²-6x+2+
x^4+x³+4x²+2x³+2x²+8x-x²-x-4=
=2x^4-2x³+14x²-x-2
=2,5xy-1,5y=0,5y(5x-3) (poate ca al doilea termen il continea si pe x?)
b. 5/9 · 3/10 ·ab+1/2·15/9·ab-6,9ab+0,9ab=
=1/3·1/2 ab+15/18 ab-6ab=
=3/18 ab+15/18 ab-6ab=
=18/18 ab - 6ab=ab-6ab=-5ab
c. (x²-2x+2)(x²-3x+1)+(x²+2x-1)(x²+x+4)= (inmultim fiecare cu fiecare din paranteze avand mare grija la semne)
=x^4-3x³+x²-2x³+6x²-2x+2x²-6x+2+
x^4+x³+4x²+2x³+2x²+8x-x²-x-4=
=2x^4-2x³+14x²-x-2
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!