👤

1) Scrieti o compunere in care sa folositi expresiile: ,, copac fermecat"" , ,,padure magica'
,, soarele radea cu dinti' , ,, gogosi pudrate cu titlul VISUL .

2) Scrieti propozitii in care substantivul ,, coleg,, sa fie la toate functiile sintactice ale celor 4 cazuri. ( acuzativ, nominativ, dativ, genitiv)


Răspuns :

1)
Intr-o zi am mers intr-o padure, in care era un copac, care semana cu un copac fermecat, pe care l-am desenat.Am intalnit si niste iepurasi, care au fost foarte blanzi si s-au jucat cu mine. Iar deasupra noastra ne incalzea putin soarele cu dinti de primavara, pentru ca era inceputul primaverii. Am vazut niste ciuperci care semanau cu niste gogosi pudrate, deoarece erau acoperite cu multe fărămiţe de frunze. Acea padurea mi s-a parut o padure magica, deoarece mi-a placut foarte mult! Ce frumoasă a fost acea zi, prin pădurea aceea magică!!!
2) Acuzativ: A dat vina pe colegul meu. Pe colegul=functie sintactica c.d.Ea a vorbit despe colegul meu. Despe colegul= f. s. c.i.Eu am fost la colegul meu. La colegul=f.s c.c.l.Ea a fost la magazin, cand colegul ei eara in clasa. Colegul=f.s. c.c.t.Cu f.s de c.c.m si A.S.P. este impsibil! Nominativ:N.P.:El este colegul ei. Sb.:Colegul meu nu a fost, la şcoală, azi.Dativ:Eu i-am împrumutat cartea colegului. Colegului=f.s. de c.i.Genitiv:Cartea colegului lor este noua.Colegului=f.s. de A.S.G.Vocativ:Colegule, vino puţin!Colegule=fără funcţie sintactică!(tu=sb. inclus.) . Coroniţă, te rog, m-am străduit mult!!