Răspuns :
Figuri de stil din alineatele 4 și 5 din textul "Delfinul" de George Meniuc.
╔════════♥
Bună!
╚════════♥
╔════════♡
Răspuns:
╚════════♡
➤➤ FIGURILE DE STIL sunt procedee artistice folosite cu scopul de a oferi textului expresivitate și de a sugera sentimentele, ideile și gândurile eului creator într-un mod unic.
____________
➤ EPITETUL este figura de stil care se remarcă prin atribuirea unei însușiri deosebite, care să mărească expresivitatea textului, unei ființe, unui lucru, fenomen al naturii sau unei acțiuni. Se remarcă des prin structurile substantiv+adjectiv sau verb+adverb.
*Exemple:
- "gura aceea galbenă"
- "Apele fluoriscente"
- "licăr de lumină"
- "urmele luminiscente"
- "ochii mari și blajini"
❁ Epitetul "Apele fluoriscente" are rolul de a marca frumusețea apei în noaptea întunecată, care este deosebită prin jocurile de lumini sclipitoare în bătaia lunii.
____________
➤ COMPARAȚIA este figura de stil care se remarcă prin evidențierea trăsăturii unui obiect, fenomen al naturii, animal, a unei ființe, acțiuni, care se realizează prin transferul caracteristicilor similare de la al doilea termen, la primul, cu ajutorul conectorilor "ca", "ca și", "precum" etc.
*Exemple:
- "stelele din bolțile cerești se răsfrîngeau în valuri, zburdau ca niște peștișori de aur"
- "nunță albăstrie, ca și cum vopseaua cerului căzuse peste ele"
- "Ursula plutea ca o faclă aprinsă"
- "ochi înfigurați (...) parcă-s două făclii"
❁ Comparația "Ursula plutea ca o faclă aprinsă" are rolul de a marca frumusețea personajului, accentuată de lumina care se răsfrângea asupra sa, asemănând-o naratorul cu o flacără aprinsă, puternică și deosebită.
❁ Comparația "nunță albăstrie, ca și cum vopseaua cerului căzuse peste ele" are rolul de a marca într-un mod cu totul special culoarea albastră a luminițelor, comparând-o cu frumoasa culoare a cerului.
❁ Comparația "stelele din bolțile cerești se răsfrîngeau în valuri, zburdau ca niște peștișori de aur" are rolul de a marca oglindirea stelelor de pe cer, în mediul acvatic, acestea fiind comparate cu peștișorii pentru că reflexia lor era mișcată de dinamica valurilor.
____________
➤ METAFORA este figura de stil care se remarcă prin trecerea de la sensul propriu la cel figurat al unui cuvânt și oferă însușiri deosebite printr-o comparație subînțeleasă, în care lipsesc termenii specifici (ca, precum).
*Exemple:
- "cărarea lunii"
- "cărare de vrajă"
- "peștișoti de aur"
- "gura aceea galbenă, înflăcărată"
- "val de lumină"
- "seară de basm"
- "cîrdul de delfini"
- "ochi înfigurați"
- "Ursula, toată de mărgean"
❁ Metafora "cîrdul de delfini" are rolul de a marca mulțimea delfinilor din acel spațiu, fiind accentuată prin termenul "cîrd", folosit pentru păsări în mod special.
❁ Metafora "val de lumină" are rolul de a indica pogorârea luminii asupra personajului, făcându-l mai deosebit, mai frumos pentru privitor, iar elementul acvatic "val" are rolul de a marca spațiul acvatic în care se petrece acțiunea și intensitatea luminii pogorâte.
❁ Metafora "peștișoti de aur" are rolul de a marca într-un mod deosebit culoarea aurie a stelelor de pe cer și frumusețea lor.
╔════════♡
Explicație:
╚════════♡
- Alineatele 4 și 5 sunt evidențiate în atașament.
╔════════♥
Succes!
╚════════♥
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!