👤

Informaţii de clasa a |V-a despre Cetatea Sucevei.
DAU COROANĂ + 36 de puncte.


Răspuns :

     Cetatea  Sucevei este o cetate aflată la marginea de est a oraşului Suceava (în nordul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălţime de 70 m faţă de lunca Sucevei.
     Ştefan cel Mare a întreprins lucrări de consolidare a cetăţii, In acele lucrări, zidul a fost dublat şi întărit cu şapte bastioane circulare, astfel încât la final cetatea a căpătat un aspect inelar.
 Cetatea Sucevei a fost asediată de mai multe ori, de   turci  si de poloneji insa fara  succes. La 1538 când Soliman Magnificul a intrat în Moldova pentru a-l înlocui pe Petru Rareş cu Ştefan Lăcustă cetatea a fost cucerită 
     Alexandru Lăpuşneanu în timpul celei de-a doua domnii în 1564 incendiază cetatea, însă fără să-i producă mari daune. Ulterior ea a fost refăcută sub Movileşti.
     În anul 1600 a fost stapânită pentru o scurtă perioadă de o garnizoană a lui Mihai Viteazul. În anul 1673, în timpul luptelor turco-poloneze, cetatea a fost ocupată timp de mai multe luni de o garnizoană poloneză. Reprezentând un punct strategic pentru polonezi în lupta lor cu turcii, aceştia din urmă îi cer domnitorului Dumitraşcu Cantacuzino să o distrugă. Cantacuzino îl însărcinează cu dărâmarea cetăţii pe un grec pe nume Panaiotache Morona. adica , “au umplut-o cu lemne şi cu paie, apoi le-au dat foc de au ars. Şi astfel slăbindu-i zidurile din pricina fierbinţelei de tot mare s-a risipit cetatea”. 

     Primele lucrări de dezgropare a zidurilor cetăţii şi de consolidare a lor au avut loc în perioada 1895-1904. Cetatea a fost scoasă la suprafaţă prin săpăturile arheologice de după 1951, şi parţial restaurată începând cu anul 1976 pentru ca ulterior să fie pusă la dispoziţia vizitatorilor, ca muzeu în aer liber.