👤

informații despre apa

Răspuns :


Ce ne-am face fără apă?
Apa este una dintre cele mai preţioase resurse naturale. Nu putem trăi fără ea, dar ne comportăm de parcă ni se cuvine. La nivel global, sursele de apă sunt rare: mai puţin de 1% din apa de pe glob este bună pentru consum, iar peste 1,2 miliarde de oameni – aproape o cincime din populaţia lumii – nu are acces la surse de apă potabilă. Din fericire, în Europa, apa se găseşte aproape peste tot din belşug, cu toate că în anumite zone din sudul Europei, de exemplu în Spania, lipsa apei şi secetele sunt din ce în ce mai dese.
În Europa, cantitatea nu este principala problemă, ci calitatea apei lasă uneori de dorit. Circa 35% din apa din Europa provine din ape de suprafaţă – lacuri şi râuri –, care sunt afectate de poluare. Restul de 65% provine din ape freatice – apa de ploaie infiltrată în pământ, care formează bazine subterane de apă. Apa de la robinet este bună de băut aproape peste tot în Europa, dar, înainte de a fi trimisă prin conducte, ea trebuie tratată. Acesta este un procedeu costisitor, dar necesar, deoarece apa poate fi contaminată de îngrăşăminte, de pesticide,
de substanţe chimice industriale sau de germeni de la gunoaiele umane sau animale. Principalii poluanţi sunt îngrăşămintele şi pesticidele. La contactul cu apa, ele sunt transportate spre râuri şi fluvii şi de acolo în mare. Reducerea poluării este extrem de importantă, nu numai pentru conservarea rezervelor de apă potabilă, ci şi pentru protecţia animalelor care trăiesc în râuri, în lacuri şi în mări. Deşi în ultimii 30 de ani în UE s-au luat măsuri pentru reducerea poluării, mai sunt încă multe de făcut şi putem şi noi să contribuim la acest efort.

Mediul marin este vital pentru viaţa pe pământ
Mările şi oceanele acoperă 71% din suprafaţa globului şi includ 90% din totalul organismelor vii de pe planetă. Apele marine ale Europei acoperă 3.000.000 km2, adică aceeaşi suprafaţă ca şi zona continentală. Ecosistemele marine ne ajută din multe puncte de vedere: au un rol determinant în definirea climatului şi a manifestărilor meteorologice şi absorb bioxidul de carbon emanat în atmosferă ca urmare a activităţilor umane. Mările şi oceanele sunt şi o sursă majoră de hrană, un pilon al prosperităţii economice, datorită pescuitului şi turismului, şi un ajutor nepreţuit pentru sănătatea şi pentru bunăstarea noastră.

Ce poţi face pentru a economisi apa?
• Fă un duş, în loc de baie; astfel consumi de patru ori mai puţină apă. Nu e doar ecologic, ci şi economic!
• Închide robinetul cât timp te speli pe dinţi. Dacă toţi europenii ar închide robinetul, s-ar economisi suficientă apă pentru a umple 6.000 de piscine olimpice în fiecare an.
• Verifică şi repară robinetele. Robinetele care curg, duc la pierderea a circa 25 de litri de apă pe zi şi asta se poate rezolva cu o simplă garnitură nouă.
• Aşteaptă până aduni suficiente rufe sau vase şi apoi pune în funcţiune maşina de spălat. Dacă nu ai destule rufe sau vase murdare pentru a merge la capacitate maximă, reglează funcţionarea aparatului la jumătate din capacitate. În acest mod, economiseşti atât apă, cât şi electricitate.
• Păstrează apa de ploaie. O poţi colecta în butoaie goale sau le poţi cere părinţilor să monteze un bazin care să adune apa ce curge pe streşinile casei. Apa adunată astfel poate fi folosită la udatul grădinii sau la spălarea maşinii.

Fă şi tu ceva!
• Nu arunca substanţe chimice sau ulei prin sistemul de scurgere – adică vopsea, lacuri, insecticide, medicamente, ulei de gătit şi ulei de motor. Toate astea poluează apa şi, în acelaşi timp, deteriorează conductele. Află dacă există centre de colectare pentru aceste materiale în cartierul tău şi returnează medicamentele vechi la cea mai apropiată farmacie.
• Nu arunca gunoaie în râuri, în lacuri sau în mare. Dacă te duci la plajă, du gunoiul la un coş special amenajat. Gunoaiele aruncate pot ajunge la mari distanţe, cărate de curenţii marini şi de vânt. De asemenea, ele pot ucide peştii, alte vieţuitoare marine sau păsările.
• Ştim cu toţii că peştele e bun pentru noi, dar pescuitul exagerat duce la punerea în pericol a multor specii. Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, şapte din primele zece specii de peşti de consum (care reprezintă circa 30% din speciile pescuite în întreaga lume), sunt exploatate la maximum sau excesiv. Între acestea se numără heringul de Atlantic şi merlucius. Cumpără peşte din speciile mai numeroase, evită să mănânci puiet şi întreabă-l pe vânzătorul de la magazin de unde provine peştele
APA NU ARE MIROS , GUST SI NU ARE CULOARE. FARA APA OAMENII SI ANIMALELE NU POT TRAII FARA APA DAR FARA MANCARE DA. AP EXISTA PESTE TOT IN NATURA IN CELE TREI STARI DE AGREGARE: LICHID, SOLID SI GAZOS. CEL MAI MARE LAC CU APA POTABILA ESTE CEL DIN RUSIA.APA ESTE UN BUN DIZOLVANT LA: SARE, ZAHAR, DETERGENT, CALCAR ETC. EA FORMEAZA UN CIRCUIT IN: APA DIN RAURI, MARI, OCEANE.

SPER CA TE- AM AJUTAT!