Răspuns :
recomandat cand avem sinx si cos x in ac.ecuatie; impartim toata relatia
cu cos(x/3)...rezulta tgx/3=-1
x/3=-pi/4+kπ
de unde x=-3π/4+3kπ, k apartine Z ;
nu e o contradictie tgx/3 are perioada principala (-3π/2;3π/2)
b) impartim cu 4cosx
rezulta tgx=3/4
x= kπ+arctg3/4
c) e o ecuatieomogemna mascata...impartim cu cos^2 (x0
rezulta tg^2 (x)-3-2tgx=0
t²-2t-3=0
t1,2=(2+-√16)/2
t1=-1
t2=3
tgx=-1
x= -π/4+kπ
tgx=3
x=arctg3+kπ
x∈(-π/4+kπ)∪(arctg3+kπ)
d)
4sin²x+2sinxcox-3=0
sin²x+3sin²x-3+2sinxcox=0
sin²x+3(sin²x-1)+2sinxcox=0
sin²x-3cos²x+2sinxcosx=0
ecuatie omogena impartim cu cos²x si notam tgx=5
t²+2t-3=0
t1=1=tgx ⇒x=kπ+π/4
t2=-3=tgx⇒x= kπ+arctg(-3)= kπ-arctg3
x∈(kπ+π/4)∪ (kπ-arctg3),k∈Z
x/3=-pi/4+kπ
de unde x=-3π/4+3kπ, k apartine Z ;
nu e o contradictie tgx/3 are perioada principala (-3π/2;3π/2)
b) impartim cu 4cosx
rezulta tgx=3/4
x= kπ+arctg3/4
c) e o ecuatieomogemna mascata...impartim cu cos^2 (x0
rezulta tg^2 (x)-3-2tgx=0
t²-2t-3=0
t1,2=(2+-√16)/2
t1=-1
t2=3
tgx=-1
x= -π/4+kπ
tgx=3
x=arctg3+kπ
x∈(-π/4+kπ)∪(arctg3+kπ)
d)
4sin²x+2sinxcox-3=0
sin²x+3sin²x-3+2sinxcox=0
sin²x+3(sin²x-1)+2sinxcox=0
sin²x-3cos²x+2sinxcosx=0
ecuatie omogena impartim cu cos²x si notam tgx=5
t²+2t-3=0
t1=1=tgx ⇒x=kπ+π/4
t2=-3=tgx⇒x= kπ+arctg(-3)= kπ-arctg3
x∈(kπ+π/4)∪ (kπ-arctg3),k∈Z
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!