Răspuns :
╔════════❀
Bună!
╚════════❀
╔════════❀
Răspuns:
╚════════❀
- INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului imaginar, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și o introducere scurtă despre tema aleasă.
Noaptea s-a așternut peste oraș. Luna, care veghea somnul nostru dulce, se înălță mândră că era timpul ei să strălucească! Copiii se pregăteau să doarmă sub mângâierile calde ale părinților și eu o așteptam pe bunica să-mi citească o poveste de seară.
- CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă)
Dintr-o dată, intră în cameră foarte agitată o prințesă cu părul lung și auriu. Îmi frec ochișorii crezând că visez, dar prințesa tot era în fața ușii de la camera mea! A început să plângă și s-a așezat pe un scăunel, oftând. Îngrijorată, am întrebat-o:
-Scuzați-mă, dar ce ați pățit și cine sunteți?
-Of! Nici nu știi ce nenorocire s-a abăut asupra lumii poveștilor! Sunt Rapunzel!
-Dar ce s-a întâmplat, Rapunzel?
-Vrăjitoarea cea rea a furat toate poveștile! A spus că niciun copil nu mai iubește personajele din povești, pentru că toți sunt prea interesați de telefoane, calculatoare!
-Nu este adevărat! Copiiilor le plac mult poveștile frumoase! Iar copiii isteți folosesc cu modrație telefoanele și calculatoarele și nu uită niciodată ce este cu adevărat important în viață.
-Ce copil bun ești, fetițo! Dar uite, toate prințesele rătăcim prin lume, fără rost, pentru că nu mai avem pe cine să bucurăm!
-Pe mine mă bucurați cu poveșile voastre! Abia aștept să îmi citească bunica o nouă poveste, în care personajele luptă pentru bine! Eu iubesc poveștile!
Acestea fiind spuse, a apărut o vrăjitoare îmbrăcată în negru. Zâmbind, a spus că se bucură că mai există copii care să iubească lumea poveștilor și frumusețea imaginației. A readus poveștile în lumea oamenilor și Rapunzel s-a întors în basmul ei, mulțumindu-mi pentru sinceritate!
- ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.
Mi-am deschis ochii și... minune! Era doar un vis! Sau o fi fost într-adevăr o realitate? Niciodată nu am uitat acea întâmplare și de atunci i-am sfătuit pe toți copiii să citească povești, pentru că ele ne dezvoltă cel mai mult imaginația!
╔════════❀
Explicație:
╚════════❀
* Dialogul a fost evidențiat prin scrierea îngroșată.
____________________________
- COMPUNERE NARATIVĂ - reprezintă textul scris cu scopul de a prezenta desfășurarea cronologică a unor evenimente relevante pentru un anumit subiect ales de autor.
* Caracteristici:
- modul de expunere predominant este narațiunea;
- accentul se pune pe acțiune, pe întâmplări;
- evenimentele sunt împărțite pe momentele subiectului (expozițiune, intrigă, desfășurarea acțiunii, punctul culminant și deznodământ);
- personajele participă la acțiune și o dinamizează.
╔════════❀
Succes!
╚════════❀
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!