👤

Scrie un text creativ in care unul dintre personaje sa fie barza. Alege un titlu dintre cele de mai jos
A) Cioc-Lung
B) Barza si puisorul nazdravan
C) O intamplare neobisnuita
Dau coroana


Răspuns :

Text creativ în care unul dintre personaje este barza.

╔════════♥

Bună!  

╚════════♥

╔════════♡

Răspuns:  

╚════════♡

TITLU:                               BARZA ȘI PUIȘORUL NĂZDRĂVAN

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.  

   Într-o primăvară însorită și caldă, în sat și-au făcut apariția îndrăgitele berze. Cerul era plin de stoluri venite din țări calde și îndepărtate. O barză s-a cazat în curtea unei băbuțe simpatice.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

    Barza a început să-și construiască cuibul pai cu pai, arătându-și ambiția. Cuibul se contura frumos și mai avea doar câteva paie de pus. Le-a strâns într-un colț, în grădină și făcea mai multe zboruri dintr-o parte în alta. În curte, mai erau și alte viețuitoare vesele, precum gâște, rațe, curci, găini și puișori. Era mare gălăgie în curte și toate suratele vorbeau între ele. Un puișor găsise mormanul de paie făcut de barză și s-a gândit că se poate juca acolo. O văzuse pe barză realizându-l, dar s-a gândit că paiele sunt pentru toată lumea! Le-a împrăștiat puișorul năzdrăvan prin toată curtea! Se juca cu ele, își făcea el un cuib, îi chema și pe frățiorii lui. Când s-a întors barza și a văzut că toată munca ei a fost risipită prin toată curtea s-a supărat. A întrebat în stânga și în dreapta, numai să-l prindă pe făptaș. Puișorul năzdrăvan se juca cu frățiorii lui, când, dintr-o dată, se făcuse o umbră imensă peste el. Era înalta barză! Ce picioare lungi avea, ce corp masiv, ce aripi lungi și ciocul... ce cioc amenințător! Frățiorii au fugit imediat, lăsândul pe pufosul năzdrăvan singur, să-i tremure și fulgii. Puișorul, disperat a început a spune:

-Doamnă barză, doamnă barză! Vă rog, aveți milă de mine! Îmi pare rău, știu că am fost năzdrăvan... Nu mă mâncați, vă rog!

-O, deci tu ești făptașul! Puișorule, văd că ai fost tare năzdrăvan, dar nu te voi mânca. Eu mănânc insecte, viermișori, râme, nu puiuți. Te iert, dar vino să mă ajuți să refac mormanul de paie.

Puișorul nu a stat pe gânduri și a ajutat-o pe barza blândă și înțelegătoare. Mormanul de paie s-a făcut și mai mare cu ajutorul puiuțului care și-a chemat și frățiorii în ajutor.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

    Puișorul năzdrăvan s-a bucurat că barza l-a înțeles și l-a iertat, iar pentru asta a jutat-o alături de frățiorii lui să realizeze cel mai frumos cuib din întreg satul!

╔════════♡

Explicație:

╚════════♡      

  • Este indicat ca în INTRODUCERE să includem:  

indici de spațiu - "sat", "în curtea unei băbuțe";  

indici de timp - "primăvară". 

  • Este indicat ca în CUPRINS să includem:  

evenimentele importante care se desfășoară:  

- Berzele sosesc în sat;

- O barză se stabilește în curtea unei bătrâne;

- Barza încearcă să îți facă cuibul din paie și adună un morman în curte;

- Un puișor năzdrăvan îi împrăștie munca prin toată curtea;

- Puișorul se sperie de consecințele faptelor sale;

- Barza nu-l pedepsește și-l iartă, cerându-i să o ajute să refacă mormanul;

- Puișorul o ajută și îi cheamă și pe frățiorii lui în ajutor.

conturarea personajelor:

- barza;

- puișorul năzdrăvan;

- frățiorii;

- păsările din curte.

  • Este indicat ca în ÎNCHEIERE să includem:  

o concluzie a evenimentelor:  

- Cu ajutorul puișorului și a fraților lui, barza a realizat cel mai frumos cuib din tot satul.

  • Fiecare se marchează/evidențiază prin alineat.  

╔════════♥

Succes!

╚════════♥