Răspuns :
Salut!
Un scurt text în care să introduci cel puțin câte trei cuvinte din două familii de cuvinte
______
Răspuns:
Într-o dimineață, micuța Florina decise să își ajute mama, care lucra la o florărie din orășelul de munte, așezat la marginea pădurii. În rochița sa înflorată, porni pe drumul forestier însoțită de Grivei, pentru a culege flori proaspete și înmiresmate ce creșteau la soare, în poieni și în zone mai puțin împădurite. Pe drum se întâlni și cu pădurarul, care se oferi să o ajute, deoarece nu o putea lăsa singură prin codrii care ascund atâtea pericole.
______
* cuvintele din cele două familii de cuvinte au fost evidențiate prin îngroșare:
- (floare) Florina, florărie, înflorată, flori
- (pădure) pădurii, împădurite, pădurarul
______
Observații:
Familia lexicală (familia de cuvinte) reprezintă totalitatea cuvintelor înrudite ca sens, formate in același cuvânt de bază și pornind de la același radical.
Familia lexicală este alcătuită din cuvântul de bază, cuvintele derivate, cuvintele realizate prin compunere și prin schimbarea valorii gramaticale.
- Ce este cuvântul/termenul de bază?
- cuvântul de la care se pleacă în alcătuirea familiei lexicale.
- Ce este radicalul?
- elementul comun care este întâlnit la cuvintele ce formează o familie lexicală.
Exemplu în care radicalul este diferit de cuvântul de bază:
muncă - cuvânt de bază
muncitor - „munc” este radicalul
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!