Răspuns :
[tex]a) tg^2 x-\sin ^2x=\dfrac{\sin ^2x}{\cos^2x}-\sin^2x=\dfrac{\sin^2x-\sin^2x\cdot \cos^2x}{\cos^2x}=\\
\\
=\dfrac{\sin^2x(1-\cos^2x)}{\cos^2x}=\dfrac{\sin^2x\cdot \sin^2x}{\cos^2x}=tg^2x\cdot \sin^2x\\
\\
b)tg^2x=\dfrac{\sin^2x}{\cos^2x}\\
tg^2x=\dfrac{1-\\cos^2x}{\cos^2x}\\
tg^2x=\dfrac{1}{\cos^2x}-1\\
1+tg^2x=\dfrac{1}{\cos^2x}[/tex]
[tex]c) ctg^2x=\dfrac{\cos^2x}{\sin^2x}\\ ctg^2x=\dfrac{1-\sin^2x}{\sin^2x}\\ ctg^2x=\dfrac{1}{\sin^2x}-1\\ 1+ctg^2x=\dfrac{1}{\sin^2x}\\ \\ d)(tgx+ctgx)^2=tg^2x+2\cdot tgx\cdot ctg x+ctg^2x=\dfrac{\sin^2x}{\cos^2x}+2+\dfrac{cos^2x}{\sin^2x}=\\ =\dfrac{1-\cos^2x}{\cos^2x}+\dfrac{1-\sin^2x}{\sin^2x}+2=\dfrac{1}{\cos^2x}+\dfrac{1}{\sin^2x}-1-1+2=\\ =\dfrac{1}{\cos^2x}+\dfrac{1}{\sin^2x}[/tex]
[tex]c) ctg^2x=\dfrac{\cos^2x}{\sin^2x}\\ ctg^2x=\dfrac{1-\sin^2x}{\sin^2x}\\ ctg^2x=\dfrac{1}{\sin^2x}-1\\ 1+ctg^2x=\dfrac{1}{\sin^2x}\\ \\ d)(tgx+ctgx)^2=tg^2x+2\cdot tgx\cdot ctg x+ctg^2x=\dfrac{\sin^2x}{\cos^2x}+2+\dfrac{cos^2x}{\sin^2x}=\\ =\dfrac{1-\cos^2x}{\cos^2x}+\dfrac{1-\sin^2x}{\sin^2x}+2=\dfrac{1}{\cos^2x}+\dfrac{1}{\sin^2x}-1-1+2=\\ =\dfrac{1}{\cos^2x}+\dfrac{1}{\sin^2x}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!