Răspuns :
Natura apare în majoritatea operei lui Eminescu. Motivele vegetale cât şi cele faunistice se bucură de o atenţie specială din partea autorului.
Analizând preponderenţa şi diversitatea speciilor vegetale în poezie şi rolul pe care îl atribuie, se poate da o nota nouă liricii eminesciene. La sfârşitul inventarierii se poate remarca bogăţia motivelor vegetale, care vin sa întregească ideea că omul trăieşte prin natură şi natura prin om.
Pădurea lui Eminescu este vie, dumbrava, codrul si lunca la fel. Viaţa silvatică pulsează prin arbori:,,Pare că şi trunchii mândri poartă suflete sub coajă…”
Motivul codrului apare des în poezia lui Eminescu, cu toate componentele sale: creangă, frunză, iarbă, flori, arbori. Spre deosebire de pădure, care este un teren acoperit cu copaci mai tineri, în care sunt animale sălbatice neferoce şi e accesibilă omului, codrul este acea pădure cu copaci seculari, mai puţin accesibilă oamenilor, ce păstrează aspecul virgin.
Codrul eminescian este spaţiul în care poetul atinge absolutul în armoniile naturii –nenumăraţi copaci, puzderie de frunze, noian de flori îi vor fi alături în căutarea fericirii primordiale. Motivul codrului îl marchează pe Eminescu încă din prima perioadă a scrierii sale, până în ultima. Un eminescolog D. Murăraşu face un inventar al motivului şi constată un numar de 168 de apariţii. Codru adânc, codru întunecos, codru bătrân, codru străvechi, exprimă un spaţiu plin de taină, de necunoscut, îndicând aspiraţia poetului spre statornicie, durabilitate, veşnicie. În multe poezii codrul devine ”o fiinţă” cu care poetul comunică: „Codrule codruţule, ce mai faci drăguţule..”.
Aşa cum observă şi criticul George Călinescu, poetul are printre copaci, câteva esenţe la care ţine în mod deosebit: teiul, bradul, plopul, arinul, stejarul, fagul, salcia, nucul.
Teiul este preferatul poetului, cu un număr de 34 de apariţii, fiind copacul care se află în centrul naturii emineciene. Principala calitate a teiului provine din acţiunea magică a florilor, efectul de vrajă pe care-l exercită.
Coroana ?!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!