Răspuns :
2n+2n-1+...+n+2+n+1=n+1+n+2+...+...+2n-1+2n=
=1+2+...+n+n+1+...+2n- (1+2+...+n).=
2n(2n+1)/2- n(n+1)/2= (4n²+2n-n²-n)/2=(3n²+n)/2= n(3n+1)/2
altfel
(n+1+2n)*n/2=(3n+1)*n/2
ptca de la n+1 la 2n sunt 2n-(n+1)+1=n numere
=1+2+...+n+n+1+...+2n- (1+2+...+n).=
2n(2n+1)/2- n(n+1)/2= (4n²+2n-n²-n)/2=(3n²+n)/2= n(3n+1)/2
altfel
(n+1+2n)*n/2=(3n+1)*n/2
ptca de la n+1 la 2n sunt 2n-(n+1)+1=n numere
[tex]\dfrac{(2n)!}{(2n-1)!}+\dfrac{(2n-1)!}{(2n-2)!}+_{\dots}+\dfrac{(n+1)!}{n!}=\\
\dfrac{(2n-1)!\cdot 2n}{(2n-1)!}+\dfrac{(2n-2)!\cdot (2n-1)}{(2n-2)!}+_{\dots}+\dfrac{n!\cdot (n+1)}{n!}=\\
2n+(2n-1)+(2n-2)+....+(n+1)=\\
\text{Termenii formeaza o progresie aritmetica cu ratia 1,primul termen}\\
\text{este n+1, iar ultimul 2n.}\\
\text{Atunci sunt:} 2n-n-1+1= n\ numere\\
S=\dfrac{(n+1+2n)\cdot n}{2}=\dfrac{3n^2+n}{2}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!