Răspuns :
Pădurea
Alexandru Maccedonski
(gen liric)
Opera lirică este creația în care autorul își exprimă, în mod direct, ideile, emoțiile, apelând la un limbaj artistic. Poezia Nu-mi presimți de Lucian Blaga este un text liric, pe tema iubirii.
Un prim argument în favoarea acestei afirmații îl reprezintă subiectivitatea sporită a textului. Poezia se constituie într-un monolog liric adresat, marcat de verbul la peraoana a II-a din primul vers: Nu-mi presimți tu nebunia [...]. Poezia este alcătuită din trei întrebări retorice adresate iubitei, care evidențiază energia, tumultul de sentimente care îl copleșesc pe îndrăgostit. Sentimentul de iubire aduce cu sine o stare neobișnuită a omului, numită în text, nebunie, un apogeu al vieții, așa cum evidențiază comparația deosebită din această primă strofă: murmură viaţa-n mine/ ca un izvor/ năvalnic într-o peşteră răsunătoare. A doua întrebare retorică aduce în prim plan iubita, desemnată tot printr-o comparație cu un element acvatic, roua, ce exprimă și gingășia, feminitatea: când în braţe/ îmi tremuri ca un picur/ de rouă-îmbrăţişat/ de raze de lumină.
Un alt argument îl reprezintă aspectul confesiv al textului realizat prin exprimarea directă a iubirii în ultima strofă, dar și prin construcția aparent simplă, dar plină de semnificații a textului. Repetarea structurii din titlul în fiecare strofă sugerează o anumită continuitate a sentimentului de dragoste mărturisit direct în ultimele versuri: Nu-mi presimți iubirea [...]? Tot aceasta strofă cheie asociază iubirea cu apropierea de Dumnezeu. Numai iubind, te poti apropia de divinitate, o poți cunoaște: privesc/ cu patima-n prăpastia din tine/ şi-ţi zic:/ O, niciodată n-am văzut pe Dumnezeu/ mai mare!?
Utilizarea ingambamentului în construcția strofelor creează o cursivitate deosebită a discursului liric și sporește caracterul confesiv al poeziei.
În concluzie, prin argumentele dezvoltate mai sus, am arătat că poezia citată aparține genului liric.
Sper să te ajute :))
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!