v=d/t rezulta d=v×t
d1 = 3×v1
d2= 6×v2
d1+d2=90
3×v1+6×v2=90
d3 = 6×v1
d4= 3×v2
d3+d4=63
6×v1+3×v2=63
formam un sistem din cele doua relatii obtinute:
3×v1+6×v2=90
6×v1+3×v2=63
inmultim prima relatie cu -2 si obtinem:
-6×v1-12×v2=-180
6×v1+3×v2=63
scadem termen cu termen obtinem:
-9×v2=-117 rezulta v2=13 km/h (viteza cu care s-a deplasat cu bicicleta)
inmultim a doua relatie cu -2 si obtinem:
3×v1+6×v2=90
-12×v1-6×v2=-126
scadem termen cu termen obtinem:
-9×v1=-63 rezulta v1=4 km/h (viteza cu care s-a deplasat pe jos)