👤

Comenteaza in 60-100 de cuvinte, urmatoarea secventa: "Puterii imapratilor Bizanţului se cuvine laudă de a fi întors Împărăţiei juvaerul lui Aplon cu cei trei şerpi, răpit de persani de la Delfi cu douăsprezece veacuri în urmă. Supusă privirilor mulţimii stătea şi această amintire a zeilor morţi; dar prostimea n-o bagă în samă căci ea n-aştepta fremătând cu mii de capete, zvonind din mii de guri, decât petrecerea zilei."

Răspuns :



Ahtiați după averi  efemere, conduși de instinctele conservării propriei lor

nimicnicii, mai marii,  de ieri, de azi, de chiar de mâine,  se circumscriu

rotocoalelor de fum căzute-mbietor  peste capetele lor, ovale, care stau

mărturie , în albia timpului, ca o greșeală.  


Puterii imparatilor Bizanţului se cuvine laudă de a fi întors Împărăţiei juvaerul lui Aplon cu cei trei şerpi, răpit de persani de la Delfi cu douăsprezece veacuri în urmă. Supusă privirilor mulţimii stătea şi această amintire a zeilor morţi; dar prostimea n-o bagă în samă căci ea n-aştepta fremătând cu mii de capete, zvonind din mii de guri, decât petrecerea zilei.

In opinia mea, in acesta secvență este surprinsă reacția mulțimii la expunerea unui juvaer recuperat de la persani. Persanii furaseră juvaerul, cel mai probabil in urma unei incursiuni razboinice, in urmă cu 1200 de ani insa impărații Bizanțului l-au recuperat și l-au expus in fața oamenilor ca pe un mare act. Insă oamenii nu sunt intereati de acest juvaer de care multi dintre ei nici macar nu mai stiu ce reprezinta ci ei așteaptă înfrigurați petrecerea (mancarea si distractia) care urmeaza după expunerea juvaerului.