👤

Observă și Notează în jurnalul de observații științifice Cum se formează țurțurii de gheață la streșinile locuințelor în timpul iernii informații de pe Internet despre Ghețarul de la Scărișoara despre Cauzele care determină menținerea gheții în anotimpul vara coroana

Răspuns :

Când sunt temperaturi mai ridicate,se scurge apa provenită din zăpadă care se topește,iar când scad temperaturile apa îngheață si se formează țurțurii.



Ghetarul-Scarisoara (1)Ghetarul Scarisoara adaposteste cel mai mare ghetar subteran din Romania si probabil din Europa. Ghetarul Scarisoara se gaseste la altitudinea de 1165 metri si adaposteste 80.000 de metri cubi de gheata. Cea mai veche gheata de la baza blocului are venerabila varsta de 4000 de ani. Astfel in blocul de gheata s-au stocat ca intr-o gigantica enciclopedie a Apusenilor date stiintifice complexe legate de plante, animale si evolutia climatica. Pe langa valoarea stiintivica a ghetarului, aceasta prezinta si un interes turistic deosebit datorita unicitatii si amplorii fenomenului natural.

Ghetarul Scarisoara are amenajate trei zone pentru turistii ce doresc sa o viziteze. Avenul este amenajat cu gard de protectie, poarta securizata si scari cu balustrade metalice. Sala mare este prevazuta iluminat si cu un circuit de podete de lemn cu balustrade pentru a proteja cresterea temperaturii. Sala Bisericuta este iluminata corespunzator, iar accesul in aceasta este interzis.

Cum ajung la Ghetarul Scarisoara?

Datorita faptului ca aceasta este una dintre cele mai cunoscute pesteri din Muntii Apuseni, exista numeroase trasee si marcaje turistice pe care le puteti urma pentru a ajunge aici. Exista marcaje plecand din Padis, Alba, Garda de sus si Arieseni.
Plecand din Arieseni, pe jos, se poate ajunge la Ghetarul Scarisoara urmand triunghiul rosu: centru Arieseni - sat Fata Lapusului - Valea Garda Seaca - Sat Ghetar- Ghetarul Scarisoara.
Pentru cei care doresc sa mearga cu autoturismul, in toamna anului 2012 a fost finalizat drumul ce urca la ghetar prin Cheile Ordancusei si coboara pe Mununa - drum cu sens unic.