Răspuns :
b/a=1/2=>a=2b
(2a-b)/3b=(2x2b-b)/3b=3b/3b=1
√5/(2-√5) + 2/(2+√5)=
=[√5(2+√5) + 2(2-√5)]/(2-√5)(2+√5)
=(2√5+5+4-2√5)/(4-2√5+2√5-5)
=9/-1
= -9
(2a-b)/3b=(2x2b-b)/3b=3b/3b=1
√5/(2-√5) + 2/(2+√5)=
=[√5(2+√5) + 2(2-√5)]/(2-√5)(2+√5)
=(2√5+5+4-2√5)/(4-2√5+2√5-5)
=9/-1
= -9
artificiu: impartim numaratorul si numitorul la a si obtinem
[(2a-b)/a]/3b/a=[(2-b/a)]/3b/a
dar b/a=1/2 inlocuim si obtinem (2-1/2)/3/2=3/2*2/3=1
ex2
Rad din5/(2-rad din5)+2/(2+rad din5)=(2rad din5+5+4-2rad din5)/(4-5)=-9
[(2a-b)/a]/3b/a=[(2-b/a)]/3b/a
dar b/a=1/2 inlocuim si obtinem (2-1/2)/3/2=3/2*2/3=1
ex2
Rad din5/(2-rad din5)+2/(2+rad din5)=(2rad din5+5+4-2rad din5)/(4-5)=-9
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!