👤

Sunteti un membru din echipajul lui Vasco da Gama. Pe baza surselor de mai jos si a altor cunostinte realizati un jurnal de bord de circa 10-15 randuri in care sa prezentati: personalitatea comandantului, calitatile sale fizice si psihice, ruta parcursa, viata la bordul navelor.
Sursa:
A: „La o zi după ce-am aruncat ancora pe ţărmul estic al Africii, într-o joi am ieşit la ţărm cu căpitanul şi am prins un băştinaş. L-am dus pe vasul căpitanului, care la- aşezat pe băştinaş la masă şi i-a oferit tot ce mâncam şi noi. A doua zi căpitanul l-a îmbrăcat în haine fine şi l-a dus înapoi la ţărm ( ... ) Am ridicat un stâlp şi o cruce în golf, aceasta fiind într-o miercuri. ( ... ) Indigenii au presimţit că era un semn rău pentru continentul lor, căci au dat-o de mai multe ori jos. La scurt timp, însă, coasta de est a Africii a fost ocupată de portughezi. Pe 24 aprilie 1498 l-am urcat pe ghidul regelui din Malindi la bord şi am ridicat ancora. Am stabilit cursul spre un oraş numit Calicut. Regele nostru auzise de el. Am navigat apoi spre est spre Calicut.”
(Jurnalul călătoriei lui Vasco da Gama)
B: „Primirea portughezilor de către regele din Calicut: Era luni, 28 mai 1498. Vasco Da Gama a mers să vorbească cu regele. M-a luat pe mine şi pe alţi câţiva oameni cu ei. Când căpitanul a coborât pe uscat, ne-au întâmpinat mulţi oameni, unii înarmaţi, alţii neînarmaţi, ospitalieri şi bucuroşi ( ... ) Regele a primit oaspeţii de parcă erau şefi de stat.”
(Jurnalul călătoriei lui Vasco da Gama)
C: „Bogăţia regelui din Calicut: Când au văzut darurile aduse de Vasco da Gama, au râs şi au spus că nu era un tribut pe măsura unui rege, că şi cel mai sărac negustor din Mecca sau India ar fi oferit mai mult. Dacă voiau să-i ofere un dar regelui, trebuia să fie din aur. Regele nu acceptă altceva.”
(Jurnalul călătoriei lui Vasco da Gama)

D: „Ne-am continuat călătoria înapoi spre Portugalia fără ezitare. Eram toţi încântaţi de ocazia de a face o descoperire atât de măreaţă.”
(Jurnalul călătoriei lui Vasco da Gama)


Răspuns :

Vasco da Gama era un capitan cu suflet mare, era respectat de catre echipajul sau, isi iubea patria si ii placea mult sa calatoreasca pe mare. El nu era foarte inalt dar era bine facut din punct de vedere fizic. 

Corabia noastra a plecat din Portugalia si a ajuns pe tarmul estic al Africii intr o zona numita Malindi. Dupa cateva zile care le am petrecut in aceasta zona, am ridicat ancora si ne am intreptat catre India in zona orasului Calicut (Calcuta de astazi) unde am ajuns intro zi de luni, 28 mai 1498. Aici vor ramane cateva zile si apoi vom face cale intoarsa catre Portugalia. 

Viata la bordul navelor nu era foarte buna, dar toti eram buni prieteni si ne ajutam reciproc. Mancarea nu era ca acasa dar era acceptabila.

Sfaturile capitanului erau ascultate mereu. In afara de activitatile care le dadicam navigatiei (ridicat si coborat panzele, stat de paza pe timp de noapte) noi mai trebuiam sa facem si alte treburi: facut mancare, pastrarea curateniei pe punte, mentinerea in bun stadiu a sabiilor si tunurilor de pe corabie.