Răspuns :
F(x)= primitiva lui f
F(x)=∫2x³+3x²+5)dx=∫2x³dx+∫3x²dx+∫5dx=
∫2x³dx=2∫x³dx=2*x^4/4=x^4/2
∫3x²dx=3∫x²dx=3*x³/3=x³
In ambele cazuri s-a utilizat formula ∫x^ndx=x^(n+1)/(n+1)
5∫dx=5x
F(x)=x^4/2+x³+5x+C
F(1)=2015=>
F(1)=1/2+1+5*1+C=(1+2+10)/2+C=2015
13/2+C=2015
C=2015-13/2=4017/2
F(x)=x^4/2+x³+5x+4017/2
-----------------------------------------------
2)
F(x)=∫x*e^xdx = se rezolva prin parti
u=x du=dx
dv=e^xdx v=e^x
F(x)=x*e^x-∫e^xdx=x*e^x-e^x=e^x(x-1)+c
F(1)=e-3
F(1)=e^1*(1-1)+c==e-3
e*0+c=e-3
c=e-3)
F(x)=x*e^x+e-3
F(x)=∫2x³+3x²+5)dx=∫2x³dx+∫3x²dx+∫5dx=
∫2x³dx=2∫x³dx=2*x^4/4=x^4/2
∫3x²dx=3∫x²dx=3*x³/3=x³
In ambele cazuri s-a utilizat formula ∫x^ndx=x^(n+1)/(n+1)
5∫dx=5x
F(x)=x^4/2+x³+5x+C
F(1)=2015=>
F(1)=1/2+1+5*1+C=(1+2+10)/2+C=2015
13/2+C=2015
C=2015-13/2=4017/2
F(x)=x^4/2+x³+5x+4017/2
-----------------------------------------------
2)
F(x)=∫x*e^xdx = se rezolva prin parti
u=x du=dx
dv=e^xdx v=e^x
F(x)=x*e^x-∫e^xdx=x*e^x-e^x=e^x(x-1)+c
F(1)=e-3
F(1)=e^1*(1-1)+c==e-3
e*0+c=e-3
c=e-3)
F(x)=x*e^x+e-3
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!