👤

Mentioneaza trei argumente in favoarea afirmatiei : Inventarea hartiei a avut o contributie majora in dezvoltarea civilizatiei.

Răspuns :

Hârtia pe care o avem astăzi este făcută de o maşină. O poţi suci în toate părţile fără să se rupă imediat. Ea conţine multe fibre, prinse între ele. Acestea sunt mici particule de celuloză.

Omul nu a avut hârtia pe când avea şi instrumentele de scris. În Egiptul Antic, în urmă cu 4.000 de ani, s-a încercat inventarea papirusului de scris. Seminţele de papirus au fost decojite şi aplatizate bine, puse apoi grupate şi presate şi lăsate la uscat. După uscare se obţinea hârtia de papirus pe care se putea scria.Hârtia este un material plan și subțire, având ca element esențial suprafața sa pe care se poate scrie, desena, tipări, picta. Este considerat un material de bază în domeniul ambalajului, al creării de filtre etc. Două din dimensiunile colii de hârtie (lungimea și lățimea) sunt, de regulă, mult mai mari decât grosimea sa. Hârtia este obținută din fibre de celuloză amestecate, care se mențin împreună fără un alt liant cu excepția legăturilor de hidrogen și a împletirii fibrelor.

Deși cele mai căutate materiale celulozice pentru fabricarea hârtiei sunt pulpa lemnoasă a unor specii de arbori de esență moale, în special cea a coniferelor, datorită existenței fibrelor de celuloză în structura multor plante, de la ierburi până la arbori, se pot folosi și multe alte fibre, așa cum ar fi cele ale plantelor de bumbac, in, cânepă sau orezDar nu asta era hârtia mult aşteptată. Ea a fost inventată în China prin anul 105, de către un bărbat pe nume Ts'ai Lun. El a găsit o metodă de a face hârtie din interiorul coajei fibroase de dud. Le punea în apă pentru a se separa fibrele, apoi revărsa mixtura pe o tavă cu fundul subţire făcut din fâşii din bambus. Apa se evapora, iar ceea ce rămânea pe tavă se lăsa la uscat.

Demnitarul chinez Tsai Lun a inventat hârtia în varianta ei mai modernă, materialele de bază fiind cânepa, ţesătura şi bumbacul amestecate cu apă, transformată în pastă şi întinsă pe o foaie.

Comercianţii chinezi au împrăştiat apoi prin lume hârtia şi secretul ei de producţie. În timp, ea a fost îmbunătăţită, au fost inventate maşinării care să o facă. În 1798, în Franţa a fost descoperită maşina care poate să facă continuu coli de hârtie..        

sper ca te am ajutat <3