Răspuns :
Numerele acestea au o proprietate interesanta daca le ridici la patrat:
(1 + i)² = 1 + 2i + i² = 1 + 2i - 1 = 2i
(1 - i)² = 1 - 2i - 1 = -2i
Astfel, vom scrie cei doi termeni in functie de (1+i)² si (1-i)²
[tex]z= \frac{(1+i)^{2*1007}}{(1-i)^{2*1006+1}} = \frac{((1+i)^2)^{1007}}{((1-i)^2)^{1006}*(1-i)}= \frac{(2i)^{1007}}{(-2i)^{1006}*(1-i)}= \frac{2i}{1-i} = \frac{2i(1+i)}{(1-i)(1+i)} \\ z= \frac{2i-2}{2}=i-1 [/tex]
Modulul: |z| = √(1² + (-1)²) = √2
(1 + i)² = 1 + 2i + i² = 1 + 2i - 1 = 2i
(1 - i)² = 1 - 2i - 1 = -2i
Astfel, vom scrie cei doi termeni in functie de (1+i)² si (1-i)²
[tex]z= \frac{(1+i)^{2*1007}}{(1-i)^{2*1006+1}} = \frac{((1+i)^2)^{1007}}{((1-i)^2)^{1006}*(1-i)}= \frac{(2i)^{1007}}{(-2i)^{1006}*(1-i)}= \frac{2i}{1-i} = \frac{2i(1+i)}{(1-i)(1+i)} \\ z= \frac{2i-2}{2}=i-1 [/tex]
Modulul: |z| = √(1² + (-1)²) = √2
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!