Răspuns :
Un PROVERB este o învățătură morală populară născută din experiență, exprimată printr-o formulă sugestivă, fie metaforică, ritmică sau rimată.
Iată câteva proverbe despre CURIOZITATE:
- Cine nu știe nimic stă liniștit. Cine ştie puţin, moare de curiozitate.
⇒ Acest proverb se referă la faptul că atunci când știi ceva, oricât de puțin, dorești să descoperi și mai mult și mai mult și astfel apare curiozitatea. Aici poate fi vorba despre o curiozitate bună, pentru că dorești să afli cât mai multe lucruri bune și interesante.
- Curiosul moare repede.
⇒ Acest proverb se referă la faptul că cel care dorește să afle multe, dar fără scop se „distruge” repede. Aceasta nu este o curiozitate bună, pentru că în cazul acesta dorești să descoperi doar de dragul descoperirii și nu pentru a face ceva într-o anumită direcție.
- Nimic nu stârnește mai mult curiozitatea oamenilor decât trebuirile care nu-i privesc. (V. Hugo)
De știut!
Termenii similari proverbului sunt:
- zicală;
- zicătoare.
→ Zicătoarea - este o frază scurtă, uneori rimată, prin care creatorul popular exprimă o constatare de ordin general, filozofic, un principiu etic, o normă de conduită.
→ Zicală – expresie concisă, deseori figurată, care conține o povață sau un gând înțelept.
Pentru mai multe exemple de proverbe te poți uita și aici:
https://brainly.ro/tema/1432956
#SPJ5
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!