Răspuns :
[tex]\displaystyle \mathtt{f:(0,\infty)\rightarrow \mathbb{R},~f(x)=ln~x- \frac{2(x-1)}{x+1} }\\ \\ \mathtt{f'(x)=\left(ln~x- \frac{2(x-1)}{x+1}\right)'=(ln~x)'-\left( \frac{2(x-1)}{x+1}\right)'= }\\ \\ \mathtt{=(ln~x)'-2\left( \frac{x-1}{x+1}\right)'= \frac{1}{x}-2\cdot \frac{(x-1)' \cdot (x+1)-(x-1)\cdot(x+1)'}{(x+1)^2}= }\\ \\ \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{(x'-1') \cdot (x+1)-(x-1) \cdot (x'+1')}{(x+1)^2}=}[/tex]
[tex]\displaystyle \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{(1-0) \cdot(x+1)-(x-1)\cdot(1+0)}{(x+1)^2}= }\\ \\ \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{1 \cdot (x+1)-(x-1) \cdot 1}{(x+1)^2} = \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{x+1-(x-1)}{(x+1)^2}= }\\ \\ \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{x+1-x+1}{(x+1)^2}= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{2}{(x+1)^2} = \frac{1}{x}- \frac{4}{(x+1)^2}=}\\ \\ \mathtt{= \frac{(x+1)^2-4x}{x(x+1)^2}= \frac{x^2+2 \cdot x \cdot 1+1^2-4x}{x(x+1)^2}= \frac{x^2+2x+1-4x}{x(x+1)^2} =}[/tex]
[tex]\displaystyle \mathtt{= \frac{x^2-2x+1}{x(x+1)^2}= \frac{(x-1)^2}{x(x+1)^2} }[/tex]
[tex]\displaystyle \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{(1-0) \cdot(x+1)-(x-1)\cdot(1+0)}{(x+1)^2}= }\\ \\ \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{1 \cdot (x+1)-(x-1) \cdot 1}{(x+1)^2} = \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{x+1-(x-1)}{(x+1)^2}= }\\ \\ \mathtt{= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{x+1-x+1}{(x+1)^2}= \frac{1}{x}-2 \cdot \frac{2}{(x+1)^2} = \frac{1}{x}- \frac{4}{(x+1)^2}=}\\ \\ \mathtt{= \frac{(x+1)^2-4x}{x(x+1)^2}= \frac{x^2+2 \cdot x \cdot 1+1^2-4x}{x(x+1)^2}= \frac{x^2+2x+1-4x}{x(x+1)^2} =}[/tex]
[tex]\displaystyle \mathtt{= \frac{x^2-2x+1}{x(x+1)^2}= \frac{(x-1)^2}{x(x+1)^2} }[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!