Răspuns :
Avem formula sinusului unei sume:
sin(a+b) = sin a * cos b + sin b * cos a
Aici am cunoaște sin-urile, dar cos a și cos b nu le știm. În acest caz aplicăm formula fundamentală:
sin²a + cos²a = 1
cos²a = 1 - sin²a = 1 - (3/5)² = 1 - 9/25 = 25/25 - 9/25 = (25-9)/25 = 16/25
cos a - √(16/25) = 4/5
sin²b + cos²b = 1
cos²b = 1 - sin²b = 1 - 144/169 = (169 - 144) / 169 = 25 / 169
cos b - √(25/169) = 5/13
Acum doar înlocuim în prima formulă:
sin a = 3/5
cos a = 4/5
sin b = 12/13
cos b = 5/13
sin(a+b) = sin a * cos b + sin b * cos a =
[tex]\frac{3}{5}*\frac{5}{13} + \frac{12}{13}*\frac{4}{5} = \\\\ \frac{3}{13} + \frac{48}{65} = \frac{15}{65} + \frac{48}{65} = \\\\ = \frac{63}{65}[/tex]
sin(a+b) = sin a * cos b + sin b * cos a
Aici am cunoaște sin-urile, dar cos a și cos b nu le știm. În acest caz aplicăm formula fundamentală:
sin²a + cos²a = 1
cos²a = 1 - sin²a = 1 - (3/5)² = 1 - 9/25 = 25/25 - 9/25 = (25-9)/25 = 16/25
cos a - √(16/25) = 4/5
sin²b + cos²b = 1
cos²b = 1 - sin²b = 1 - 144/169 = (169 - 144) / 169 = 25 / 169
cos b - √(25/169) = 5/13
Acum doar înlocuim în prima formulă:
sin a = 3/5
cos a = 4/5
sin b = 12/13
cos b = 5/13
sin(a+b) = sin a * cos b + sin b * cos a =
[tex]\frac{3}{5}*\frac{5}{13} + \frac{12}{13}*\frac{4}{5} = \\\\ \frac{3}{13} + \frac{48}{65} = \frac{15}{65} + \frac{48}{65} = \\\\ = \frac{63}{65}[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!