Răspuns :
formula termenului general
an=a1+(n-1)r
a2=a1+(2-1)4=a1+4
a5=a1+(5-1)4=a1+16
inlocuim
a1+4+a1+16=38
2a1+20=38
2a1=18
a1=9
an=a1+(n-1)r
a2=a1+(2-1)4=a1+4
a5=a1+(5-1)4=a1+16
inlocuim
a1+4+a1+16=38
2a1+20=38
2a1=18
a1=9
a₁ ; a₂=a₁+r ; a₃=a₁+2*r ; ... ; aₓ=a₁+(x-1)*r (x= numarul termenilor sirului )
in cazul nostru r=4 si
a₁ ; a₂=a₁+4 ; a₃=a₁+2*4 ; a₄=a₁+3*4 ; a₅=a₁+4*4 ; ...
=> a₂ +a₅=38 <=> a₁+4 + a₁+16 = 38
2a₁ = 38-(4+16)
a₁ = 18/2 = 9
in cazul nostru r=4 si
a₁ ; a₂=a₁+4 ; a₃=a₁+2*4 ; a₄=a₁+3*4 ; a₅=a₁+4*4 ; ...
=> a₂ +a₅=38 <=> a₁+4 + a₁+16 = 38
2a₁ = 38-(4+16)
a₁ = 18/2 = 9
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!