Răspuns :
a) x^2-x-2<=0
x^2-x-2=0
delta=1+8=9
x1=(1+3)/2=2
x2=(1-3)/2=-1
Construim tabelul de variatie a semnelor astfel: intre radacini avem semnul contrar lui a=1 (a reprezinta coeficientul lui x^2), deci avem -, iar in rest +.
(vezi prima poza)
Din tabel reiese ca x^2-x-2<=0 pt. x apartinand lui [-1,0].
b) (x^2+x+1-x^2+x+2)/(x^2-x-2)>=0
(2x+3)/(x^2-x-2)>=0
2x+3=0->x=-3/2
x^2-x-2=0 -> x1=2, x2=-1
Conform tabelului din imagine, (2x+3)/(x^2-x-2)>=0 pt x apartinand lui [-3/2,-1) U (2,infinit).
x^2-x-2=0
delta=1+8=9
x1=(1+3)/2=2
x2=(1-3)/2=-1
Construim tabelul de variatie a semnelor astfel: intre radacini avem semnul contrar lui a=1 (a reprezinta coeficientul lui x^2), deci avem -, iar in rest +.
(vezi prima poza)
Din tabel reiese ca x^2-x-2<=0 pt. x apartinand lui [-1,0].
b) (x^2+x+1-x^2+x+2)/(x^2-x-2)>=0
(2x+3)/(x^2-x-2)>=0
2x+3=0->x=-3/2
x^2-x-2=0 -> x1=2, x2=-1
Conform tabelului din imagine, (2x+3)/(x^2-x-2)>=0 pt x apartinand lui [-3/2,-1) U (2,infinit).
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!