👤

Rezumat fragment De ce au disparut zmeii ? - Mircea Santimbreanu
Va rog, rapid


Răspuns :

Aceasta era întrebarea care îl frământa nu puţin pe Tudorache, elev mulţi ani în clasa a IV-a (ce-i drept, nu în aceeaşi), acum în clasa a V-a prin mila domnului (de matematică) şi nebăgarea de seamă a dirigintelui (la nota de la purtare). Aşadar, de ce să fi dispărut zmeii? De ce se mai ivesc doar în basmele de speriat copiii? Din cauza paloşului unor feţi-frumoşi? Poveşti! Or fi fost cândva prea multe paloşe, de acord. Acum, însă, nu se mai ecxzigstă unul, să dai cu tunu’! Poate doar la Muzeul Militar, şi acelea sechestrate în sicriul lor de sticlă... Atunci de ce să fi dispărut? Din cauza unor feţi-frumoşi? Nu ştie, nu cunoaşte, n-a auzit pe strada lui. Ilene Cosânzene se găsesc, ce-i drept, dar ele au fost totdeauna la discreţia zmeilor.

- Nu-i aşa, micuţo? Nu-i aşa că ţie nu-ţi fac bine chiflele cu sare şi chimen? Ia dă-le ’ncoa!

Zmeul le ronţăie, apoi, cu mâna întinsă, rânjeşte:

- Ce mai papă zmeul?

Fetiţa dă colţul zorită şi Tudorache se miră sincer: „De ce or fi dispărut zmeii? Trebuie să fie o greşeală, e loc destul pentru ei.”

- Nu-i aşa, ţâcă? Tu ce ai pentru nenea în ghiozdănaş? „Copiii sunt proşti. Ai zis o dată «bau-bau!» - şi te alegi cu te miri ce: un sandvici, o prăjitură... Uite, ăsta mi-a lăsat un ciorap desperecheat... Plin cu caramele şi ciungă.”

Şi astfel prostănacul zmeu se înfiripa în cartier. N-avea solzi, nici aripi, nu slobozea flăcări pe nas şi nici vorbă de mai multe capete. O, nu, Tudorache avea unul singur, şi de ăla - ce să mai vorbim.

Tudorache-zmeul se bucura. Îşi găsise rostul. Pentru un zmeu timpul trece repede, plin de înfruntări şi satisfacţii. Şi de neprevăzut. Mai ales de neprevăzut!

Căci, într-o bună zi, când vântul scutura ultimii arţari, iar soarele se căznea să îşi ponteze prezenţa măcar cu câteva raze, iar Tudorache pândea în pragul şcolii ieşirea cosânzenelor, cugetând ce grozav este să fii singurul zmeu din cartier, se trezi înconjurat de copii. Zmeul simţi că e ceva în neregulă şi vru să-şi ia tălpăşiţa, dar cercul se strângea în jurul său, aşa încât clipi din ochi şi zise, zâmbind strâmb:

- Salut, băieţi! Ce mai faceţi? Băieţii tăceau.

- Ei, la revedere... Eu mă grăbesc.

N-avea însă cum trece din strânsoarea băieţilor, aşa încât, văzându-i ameninţători şi tăcuţi, scânci speriat:

- Ce-aveţi, bă?

- Nimic, vrem să te saturăm. Atât.

Atât ziseră copiii şi din ghiozdanele lor începură să iasă la iveală plăcinte şi covrigi, gutui şi dovleac copt, biscuiţi şi salam, gogoşari şi ciocolată. Plus două franzele şi o halcă de slănină cu boia.

- Le mănânci pe toate. Acum, de faţă cu noi!

- Uite, ai şi două sticle cu apă minerală, zise cel mai mic dintre băieţi. Poftă bună!

- Mănâncă-le pe toate, mâine te căutăm din nou, cu altele.

- Şi poimâine...

Din clipa aceea însă, exact din clipa aceea, zmeului îi pierise pofta de mâncare. Se zice că ultimele cuvinte pe care le-a rostit în calitate de zmeu ar fi fost; „Băieţi, vă rog, daţi-mi voie până afară”... O fi, n-o fi aşa, nu ştiu. Ştiu doar că din ziua aceea de pe strada noastră a dispărut un zmeu. Aşadar, cum au dispărut zmeii? Pentru mine e clar: exact ca în basme. Nu duc ei casă bună cu feţi-frumoşii. Oricât de micuţi ar fi aceştia.

Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!


Ez Studiers: Alte intrebari