Răspuns :
x/(1/2)=x
x=k/2
y/(1/3)=k
y=k/3
z/(1/6)=k
z=k/6
x-y+z=15
k/2-k/3+k/6=90
3k-2k+k=90
2k=90
k=90/2
k=45
x=k/2
x=45/2
x=22,5
y=k/3
z=45/3
z=15
z=k/6
z=45/6
z=7,5
x=k/2
y/(1/3)=k
y=k/3
z/(1/6)=k
z=k/6
x-y+z=15
k/2-k/3+k/6=90
3k-2k+k=90
2k=90
k=90/2
k=45
x=k/2
x=45/2
x=22,5
y=k/3
z=45/3
z=15
z=k/6
z=45/6
z=7,5
x,y,z invers proportionale cu 2,3 si 6 . Asta inseamna ca:
2x=3y=6z
x-y+z=15
Hai sa le exprimam pe toate in functie de x, sa zicem
2x=3y => y= 2x/3
2x=6z => z=2x/6
Le inlocuiesti in a doua ecuatie si o sa ai : x-(2x/3) + (2x/6) = 15
Le aduci la acelasi numitor , adica la 6 si o sa ai asa:
6x - 4x + 2x = 90 => 4x=90 => x=22,5
Deci y = (2*22,5)/3 = 15
z = (2*22,5)/6 = 7,5
2x=3y=6z
x-y+z=15
Hai sa le exprimam pe toate in functie de x, sa zicem
2x=3y => y= 2x/3
2x=6z => z=2x/6
Le inlocuiesti in a doua ecuatie si o sa ai : x-(2x/3) + (2x/6) = 15
Le aduci la acelasi numitor , adica la 6 si o sa ai asa:
6x - 4x + 2x = 90 => 4x=90 => x=22,5
Deci y = (2*22,5)/3 = 15
z = (2*22,5)/6 = 7,5
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!