Răspuns :
[tex]\dfrac{x-2}{1\cdot2}+\dfrac{x-2}{2\cdot 3}+...+\dfrac{x-2}{2014\cdot 2015}= 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \Big(\dfrac{1}{1\cdot2}+\dfrac{1}{2\cdot 3}+...+\dfrac{1}{2014\cdot 2015}\Big)= 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \Big(\dfrac{2-1}{1\cdot2}+\dfrac{3-2}{2\cdot 3}+...+\dfrac{2015-2014}{2014\cdot 2015}\Big) = 2014 \\ \\ (x-2) \cdot \\ \cdot \Big(\dfrac{2}{1\cdot 2}-\dfrac{1}{1\cdot 2}+\dfrac{3}{2\cdot 3}-\dfrac{2}{2\cdot 3}+...+\dfrac{2015}{2014\cdot 2015}-\dfrac{2014}{2014\cdot 2015}\Big)=2014\\ \\ [/tex]
[tex](x-2)\cdot \Big(1-\dfrac{1}{2}+\dfrac{1}{2}-\dfrac{1}{3}+...+\dfrac{1}{2014}-\dfrac{1}{2015}\Big) = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \Big( 1-\dfrac{1}{2015}\Big) = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{2015-1}{2015} = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{2014}{2015} = 2014\Big|:2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{1}{2015} = 1 \\ \\ x-2 = 2015 \\ \\ x = 2015+2 \\ \\ x=2017[/tex]
[tex](x-2)\cdot \Big(1-\dfrac{1}{2}+\dfrac{1}{2}-\dfrac{1}{3}+...+\dfrac{1}{2014}-\dfrac{1}{2015}\Big) = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \Big( 1-\dfrac{1}{2015}\Big) = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{2015-1}{2015} = 2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{2014}{2015} = 2014\Big|:2014 \\ \\ (x-2)\cdot \dfrac{1}{2015} = 1 \\ \\ x-2 = 2015 \\ \\ x = 2015+2 \\ \\ x=2017[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!