👤

va rog puteri să-mi faceți rezumatul Dumbrăvei Minunate? va rog dau fundaaaa! RAPID VA ROGGGG

Răspuns :

Ratacind prin padure,Lizuca si Patrocle cauta adapost pentru noapte.Fetita se cufunda in lumea visului si povestile continua:ea face cunostiinta cu cei 7 prichindei si o domnita,un batran si o batranica.Aici se arata cine sunt prichindeii.Domnita face vraji cu o varguta alba si la lumina lunii apar pe arare printre ierburi si flori,jivinele dumbravii:iepuri,guzgani,bursuci si fluturi.Urmeaza povestea batranului despre Statu-Palma Barba-Cot.care s-a retras in Dumbrava din cauza rautatii oamenilor.Tot el ii spune Lizucai ca dumbrava apartine tatalui ei si fusese in pericol de a fi vanduta.

Urmeaza povestea donitei despre o zana nespus de frumoasa de are s-a indragostit Fat-Frumos.La hotarul imparatiei minunilor,Lizuca este dusa de prichindeii cei barbosi in casa bunicilor.Ea fusese gasita de bunicul ei,ratacita in padure.Mama vitregă şi slujnica vin să o ducă acasă, nu de dragul copilului, ci aşa cum îi spune bunicul, de dragul averii ei. Agitaţia şi vorbele lor stârnesc albinele din stup, care le înţeapă, spre satisfacţia Lizucăi, care ştie că. o vreme, d-na Mia Vasilian nu va mai putea primi musafiri în salonul ei.

Basm şi realitate, într-o alternanţă care dă farmec povestiri lui Sadoveanu: „dacă nu proceda aşa, ar fi scris un basm, desigur admirabil, dar n-ar fi făcut ceea ce a voit să facă: să redee sufletul copilului - hrănit de basme - în faţa priveliştilor naturii şi cerând înţelegere şi sprijin acestei naturi” (Garabet Ibrăileanu).

Dumbrava minunată poate fi considerată povestire şi basm deopotrivă, cu personaje reale şi imaginare, în care întreaga natură se află în concordanţă cu stările sufleteşti ale Lizucăi (aplecarea plantei asupra căpşorului fetiţei, căderea celor două petale asemenea unor „fluturi de lumină” au însemnat pentru Lizuca participarea plantei la dialog, aprobarea călătoriei fetiţei către bunici şi confirmarea faptului că acela era drumul cel bun). Caracterul de basm este evident şi prin tema comună (fetiţa oropsită de mama vitregă) şi prin finalul fericit în care forţele răului îşi primesc pedeapsa: înţeparea de către albine a mamei vitrege şi a servitoarei.