Răspuns :
Mama, ce cuvânt înălțător ! primul nostru cuvânt! Ce sentimente de dragoste ne învăluie sufletul , și un chip sfânt ne apare în fața ochilor atunci când îl rostim!
Ea e ființa cea mai sublima , ființa care da viata pe pământ , cea care ne veghează primele zile de viață, cu primele nopți de nesomn. Cea care se bucura văzându-ne primul zâmbet, primii pași, dar și cea care suferă alături de noi când pățim ceva dureros.
Cum orice frunză se afla ocrotita în copacul ei, asa orice copil își dorește mama alături, în care vede o ființă măreață, fără păcat, puternica precum o stânca în marea învolburată, și totuși, concomitent o fire blândă, o zâna ce a coborât din înaltul cerului, prin razele de smarald ale soarelui, pentru a fi alături de noi.
Pentru toți, mama este simbolul adăpostului, căldurii, dragostei și hranei, chiar și pentru Grigore Vieru, care o venera nespus. Astfel “Făptura mamei” e un arhetip, un izvoar de inspirație pentru poet. Războiul l-a lipsit de tatăl său, astfel de mic copil, fiind întreținut de mama sa, care lucra din noapte in noapte pentru a-si hrani pruncul cu o bucata de mamaliga rece (cest zbucium, nelinistea si cautarea permanenta de surse pentru viata , l-au facut pe scriitor sa publice poezia
Opera, alcatuita din doua strofe, are cuvintul-cheie “mama” , caci ei ii este dedicata poezia deci tema poeziei este mama, care si-ar da si viata pentru copii ei. La citirea sau audierea textului, vedem imaginar acea femeie harnica , usoara , nelinistita , despre care ne vorbeste vieru in opera data se vorbeste despre simbolul esential al nasterii, fiinta divina de la care primim viata si hrana
”Semintele ce zboara . Intre ceruri si pamint” reprezinta raze de lumina ,care artistic vorbind , unesc cele doua lumi: cosmosul si pamintul Semintele sunt si ideile , care mama le sadeste in sufletul copilului : seminte de bunatate, credinta , sinceritate , si care urmea"a sa dea roade$ emintile simboli"ea"a urmasii , neamul, generatiile "amislite de Mama-/iserica, de la care crestinii au primit viata si har$ *in versurile “ Iarba stie cum te cheama” desprindem ideea ca precum iara isi are radacinile afundate in pamint , asa si mama are radacini in neamul ei, de la care ne transmite obiceiuri si traditii $ In literatura iarba are simbolul eternitatii, adica orice om se contopeste cu natura intru dainuire$ “Steaua stie ce gindesti” este versul care ne demonstrea"a ca mama isi imparte gindurile cu stelele,dar stelele sunt insusi *umne"eu , soarta omului$ “
Faptura mamei “ are , pentru 'ieru o proiectie cosmica:
“usoara maica usoara,
C-ai putea sa mergi calcind pe semintele ce "zoara Intre ceruri si pamint”
Autorul a preferat forma “maica”, prin care face o trimitere directa si impune o paralela intre mama si Maica Domnului , deoarece in mintea lui o asociază cu ceva sfânt , cu ceva divin. Rima încrucișată feminina, apoi masculina si piciorul de vers bisilabic, dispun de muzicalitate
„Mama este începutul tuturor începuturilor.” spunea Grigore Vieru, unul din cei mai renumiţi poeţi basarabeni. Dar oare cine a reflectat mai intens, mai emoţionant, mai frumos motivul mamei în poeziile sale decât Vieru?! A scris poezii despre părinţi, patrie, copii, limbă… şi mamă.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!