[tex]4x^{2}+4x+1+2=(2x+1)^{2}+2[/tex] [tex]y^{2}-6y+9+1=(y-3)^{2}+1[/tex] Stim ca in general pentru un numar real z [tex]z^{2}\geq 0[/tex] caz de egalitate pentru z=0 atunci in relatiile de mai sus avem [tex](2x+1)^{2}+2\geq 0+2=2[/tex] [tex](y-3)^{2}+1\geq 0+1=1[/tex] Daca le inmultim [tex]((2x+1)^{2}+2)((y-3)^{2}+1)\geq 2*1=2[/tex] deci avem caz de egalitate doar daca patratele sunt egale cu 0, adica [tex]2x+1=0\Rightarrow x=-\frac{1}{2}[/tex] [tex]y-3=0\Rightarrow y=3[/tex]
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!