Răspuns :
A. 1️⃣ Identificarea cuvintelor formate prin compunere.
°Acestea sunt evidențiate cu majusculă.
◽"Înaintea BLOCULUI-TURN în care locuim, este o grădiniță. Dimineața, când mergem să facem cumpărături, trecem pe lângă un strat de REGINA-NOPȚII și GURA-LEULUI, plantate de vecinul nostru de la etajul al UNSPREZECELEA. DUMNEALUI cunoaste și efectele BINEFĂCĂTOARE ale plantelor medicinale si ne-a vorbit fermecător despre plantele ocrotite prin lege:FLOAREA DE COLȚ, CRINUL-DE-PĂDURE,SÂNGELE-VOINICULUI, COADA-ZMEULUI."
2️⃣ Analiza cuvintelor compuse:
▫️regina-nopții - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "regina" și a substantivului "nopții".
▫️ gura-leului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "gura" și a substantivului "leului"
▫️ unsprezecelea - format prin compunere prin contopire a numeralului "un" cu prepoziția "spre" și a numeralului "zece" + articolul hotărât "-le" + particula diectică "a".
▫️ dumnealui - format prin compunere prin sudare dintre substantivul "domnia" cu valoare de pronume de politețe și pronumele personal "lui".
▫️ binefăcătoare - format prin compunere prin sudare dintre adverbul "bine" și substantivul "făcătoare"
▫️ floare de colț - format prin compunere prin alăturare fără cratimă a substantivului "floare", a prepoziției "de" și a substantivului "colț".
▫️ sângele-voinicului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "sângele" și a substantivului "voinicului".
▫️ coada-zmeului - format prin compunere prin alăturare cu cratimă a substantivului "coada" și a substantivului "zmeului".
B. 1️⃣ Identificarea cuvintelor formate prin derivare și analiza lor:
▫️grădiniță - grădină + sufixul "-iță"
▫️cumpărături -> cumpărătură - a cumpăra + sufixul "-ătură"
C. Extra: cuvinte formate prin conversiune :
▫️înaintea - prepoziție provenită din adverb
▫️dimineața - adverb provenit din substantiv
▫️ plantate, ocrotite - adjective provenite din participiu
▫️nostru - adjectiv pronominal provenit din pronume posesiv
▫️fermecător - adverb provenit din adjectiv
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!