Răspuns :
Bună!
"Clasa foșnea și fremăta ca o pădure" → figură de stil
Deoarece secvența dată este o figură de stil (comparație), verbele "a foșni" și "a fremăta" nu sunt utilizate cu sensul lor de bază, ci acestea sunt adaptate contextului, utilizându-se astfel cu sens figurat.
→ Când spunem "clasa foșnea și fremăta" nu ne referim în mod direct la clasă, ci la ce se petrece înăuntru. Ne referim la mai multe ființe, la un colectiv, care se mișcă haotic/agitate. Vibrația pădurii pusă în raport cu forfota din clasă evidențiază totodată strânsa conexiune dintre natură și oameni, care conform autorului are la bază aceleași porniri.
a foșni= a se mișca grăbit/haotic, a forfoti
a fremăta= a se agita
Enunțul citat este o comparație intre atmosfera din clasă și atmosfera din natură; autorul se raportează la pădure ca la un loc unde vietățile mișună prin toate părțile, glasurile tuturor ființelor răsună la unison, iar fiecare animal își are rostul lui, deși conviețuiesc. Este exact aceeași agitație/forfotă din timpul recreației: copiii alergă prin toate părțile, vocile lor se aud de peste tot unele peste altele, însă fiecare face ceva anume neintervenind peste cei din jur.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Limba română. Sperăm că informațiile disponibile v-au fost utile și inspiraționale. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, suntem aici pentru a vă ajuta. Ne face plăcere să vă revedem și vă invităm să adăugați site-ul nostru la favorite pentru acces rapid!